Stängs av 15 matcher efter överfallet i NHL

SPORTBLADET

Golvade motståndaren medvetslös till isen

Shawn Thornton golvade Brooks Orpik till isen med ett knytnävsslag.

Efter skandalscenerna mellan Boston Bruins och Pittsburgh Penguins stängs Bruins-spelaren nu av 15 matcher.

– Jag ber om ursäkt, säger Thornton.

Skandalscenerna förra veckan i Boston Bruins 3-2-seger mot Pittsburgh Penguins påminde om Todd Bertuzzis uppmärksammade överfall på Steve Moore 2006.

Efter att Loui Eriksson däckats med en hjärnskakning av motståndarbacken Brooks Orpik gav Shawn Thornton igen – med ett knytnävsslag.

Låg medvetslös

Orpik låg medvetslös på isen medan hans lagkamrater desperat kallade på sjukvårdare.

– Luften gick ur oss efter det som hände Brooks. Vi var alla oroliga. Det är svårt att tänka på hockey när en lagkamrat och god vän skadas på det sättet, sa Sidney Crosby till klubbens hemsida.

Orpik fördes till sjukhus, där man senare konstaterade en hjärnskakning, och efter matchen uttryckte Thornton stor ånger över vad han hade ställt till med. Han menade att han kände sig äcklad av sitt beteende.

– Det är svårt för mig att prata om det nu. Jag kan inte nog säga hur ledsen jag är. Jag kommer bli kritiserad med rätta. Jag känner mig avskyvärd. Det var inte min mening, sa Shawn Thornton och fortsatte:

– Jag känner Brooksie, har lärt känna honom senaste sju åren och vi tränade ihop under lockouten. Det är inget jag vill se hända någon.

Stängs av 15 matcher

Efter överfallet och den brutala matchen har flera röster propagerat för en längre avstängning på Thornton och i fredags kallades han till ett personligt förhör med ligans disciplinchef Brendan Shanahan i New York.

På lördagen kom slutligen Thorntons dom. Enligt TSN har Shanahan meddelat en 15 matcher lång avstängning. Bara Phoenixs Raffi Torres överfall på Chicagos Marian Hossa i fjol har renderat i ett längre straff, sedan Shanahan tog över. Torres blev då avstängd i 25 matcher.

Shawn Thornton är tidigast tillgänglig för Boston igen den 11 januari.

Sedan tidigare har Penguins James Neal redan straffats med fem matchers avstängning efter att han i samma match knäat Brad Marchand i ansiktet.

SE TUMULTET OCH ÖVERFALLET HÄR (OBS! Extern länk)

SE TACKLINGEN PÅ LOUI ERIKSSON HÄR (OBS! Extern länk)