Mimmi en vinnare igen

SPORTBLADET

Tog första segern på åtta år på LPGA-touren

Första och andra segern kom 1999.

Den tredje nu.

Maria ”Mimmi” Hjorth är en vinnare igen på golfens USA-tour.

– Det är otroligt, säger hon med tårar i ögonen.

Annika Sörenstam vann länge i parti och minut och svensk damgolf var länge bortskämd med triumfer på den amerikanska proffstouren. Men 2007 riskerade att bli året utan svenska framgångar.

Då slog Hjorth till.

Efter tre dagars spel var hon fyra och lika många slag efter världsettan Lorena Ochoa som siktade på att ta sin fjärde raka vinst på touren.

Men Ochoa kom av sig och dalade till delad tredje plats.

Hjorth hittade rytmen, tog in slag för slag och när det hela var över i Prattville djupt nere i den amerikanska södern var hon en vinnare igen efter åtta år.

Birdie på 17:e

Avgörandet kom på det näst sista hålet.

Hjorth och amerikanskan Stacy Prammanasudh delade ledningen, 13 slag under par, och med Ochoa ett slag bakom. Hjorths tredjeslag på par 5-hålet hamnade just utanför greenen, men en bestämd långputt slog hon i för birdie och gick upp i ensam ledning inför promenaden in till klubbhuset.

Utslaget var perfekt, långt och rakt och med läge för inspel från fairway. Andraslaget var lika lyckat. Hjorth tog hjälp av banan och lät bollen dimpa ned i en kulle för rull ned mot flaggan.

Lätt putt för seger

När Prammanasudh missade sin birdieputt hade Hjorth två slag på sig för att vinna. Hon lade birdieputten knappa decimetern från hålet och kunde busenkelt peta i bollen till seger.

Hjorth stannade på 274 slag, ett bättre är Prammanasudh.

– Jag har slagit bollen så bra hela tävlingen. Birdien på 17:e var otrolig. Där förstod jag att jag kunde vinna, men man vet aldrig med tjejer som Ochoa och Prammanasudh, de kan göra birdies.

Inför tävlingen i Alabama hade Hjorth fyra topp-tio-placeringar med andraplatsen i British Open som största framgång i år. Segern i Prattville i Alabama var värd drygt en miljon kronor.

Eva Dahllöf kom delad elva på 282 slag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf