”Inte rättvist”

SPORTBLADET

Anja Pärson kritisk efter skandaltävlingen

ASPEN. Flera av toppåkarna valde att stå över Aspens störtlopp i världscupen – då det helt enkelt var för farligt.

– Jag tycker inte att man borde inte dela ut världscuppoäng en sådan här dag, säger Anja Pärson efter sin preliminära 18:e plats.

Fyra av de österrikiska åkarna valde att inte starta (bland dem Nicole Hosp), flera åkare gjorde otäcka krascher – och all lössnö i backen gjorde tävlingen mer eller mindre livsfarlig.

– Det är inte samma förutsättningar när det blir en kvarts uppehåll. Spåret är ju inte lika snabbt, säger Anja Pärson till sportbladet.se.

– Under besiktningen så var det fortfarande två decimeter lössnö i backen, och det var tydligen svårt att få bort den. Det var inte direkt rättvist i dag. Startade man tidigt fick man snabba tider, säger Pärson, som trots allt valde att ställa upp, säger hon till TT.

– Jag behöver ju samla ihop poäng. Jag är mest glad att jag kom ner. Planen var att följa linjen, stå säkert och det lyckades jag med.

Skulle man verkligen ha åkt?

– Det är svårt att säga. Jag kan inte säga ja eller nej. Sikten var ganska god och den första delen var helt okej. Det finns vissa åkare, jag vill inte nämna namn, som tjänar på sådana här förhållanden, och det är viktigt att få tävla. Men det är väl ingen hemlighet att jag inte är känd för att vara bäst när det är så här mjuk snö.

Den före detta världsmästaren Alexandra Meissnitzer skadade sitt knä allvarligt efter ha åkt ut och tvingades lämna backen på bår, och även hemmaåkaren Kaylin Richardson och Anne-Sophie Barthet fastnade med skidorna i lössnön och skadade sig.

Fransyskan så allvarligt att tävlingen avbröts under en tid.

– Jag hörde att Nicole Hosp inte startade då de tyckte att risken var för hög. Det var till och med stora snöhögar på vissa ställen på den nedre delen, sade Pärson, som var 1,5 sekunder efter segraren Britt Janyk, Kanada.

Nike Bent var nästan fyra sekunder från toppen, vilket naturligtvis är en orimligt stor marginal i ett störtlopp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint