Fiasko med tre kommentatorer

SPORTBLADET

Frank Östergren: Tack för försöket TV3, men låt det stanna därvid”.

Tre män i en båt, den gyllene triangeln, den heliga treenigheten.

TV3-trippeln på kommentatorsplats under Sverige-USA var som gjord att dra parafraser på.

Vad det till sist blev kan jag inte bestämma mig för. Ty det var en trekant som till en början försökte, mest Glenn Hysén som för en gång skull verkade ha tagit regi.

Men efter ett tag blev det som vanligt, bara att det var tre pratmakare istället för två. Henrik Strömblad öste ur kunskapsförrådet så man undrade om han såg vad som hände på plan och Bo Petersson analyserade och förklarade och lade sig i så det var omöjligt att följa spelet.

Det var nämligen där det sprack. 45 minuters oavbrutet prat gör det omöjligt att koncentrera sig på det som händer för stunden. För mestadels talades om något annat än just det aktuella skeendet.

Tre på kommentatorsläktaren är vanligt i amerikanska sportsändningar, inte minst då från långsittningar som baseboll och amerikansk fotboll. Där fungerar det, för att rollerna är hårt styrda, ingen av de tre går in på de andras områden. Lite blir det som en teaterföreställning. Visserligen är replikerna fria, men de sägs bara när manuset så anger.

Så tack för försöket TV3, men låt det stanna därvid.

I Canal+ Sports nya Premier League-studio står man upp, till skillnad mot på Arne Hegerfors tid då man satt ner. En annan förändring är att man totalt rör sig i nutiden. Jag säger inte att all Stefan Thylin gjorde var bra, men han var åtminstone en länk bakåt. Däremot är jag inte förvånad över att betalkanalen tar täten i kampanjen för att Sven-Göran Eriksson ska bli den andra svensk efter Heliga Birgitta som ska kanoniseras. När Peter Forsberg under NHL-lockouten spelade i Modo kissade kommentatorerna på sig varje gång han var i bild.

”Sportnytt” i SVT2 började med friidrotts-VM och ett långt sjukampsreportage, följt av egenreklam för SVT:s VM-sändningar. Sedan ett nio sekunder långt inslag att Sverige spelar fotbollslandskamp mot USA. Danmark mot Irland fick en halv minut. Nyhetsvärderingen gör mig mer skraj än om jag skulle se Fantomen utan mask.