Samuelsson: ”Ingen häxjakt – önskar att ryssarna var öppna”

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet / AFTONBLADET

avPer Bohman

SPORTBLADET

Dopningsrazzia mot ryska skidskyttar.

Anton Sjipulin kallar tillslaget för ”en häxjakt”.

Nu slår Sebastian Samuelsson tillbaka.

– Det är ingen häxjakt. Polisen gör inte en razzia om de inte har något att gå på, säger svensken.

Österriska Hochfilzen skakas av dramatiska scener. Österrikisk polis har gjort en razzia på hotellet där de ryska skidskyttarna bor i jakt efter misstänkt dopning.

Jag har aldrig använt några otillåtna substanser. Jag har aldrig brutit mot en enda anti-dopningsregel. Jag har alltid varit öppen gentemot alla anti-dopningsorganisationer. Jag har ingen förklaring till det som nu har inträffat. Jag är förbannad och vansinnig över den häxjakt som pågår”, skrev ryske åkaren Anton Sjipulin på sociala medier i vad som framstår som ett försvarstal.

”Känns beklagligt”

Svensken Sebastian Samuelsson har länge varit en högljudd kritiker mot dopning inom idrotten i allmänhet och skidskyttet i synnerhet. Därmed har han ofta hamnat i konflikt med Ryssland i samband med diskussioner huruvida landets skidskyttar är rena eller inte.

– Jag fick höra nyheter in morse innan träningen. Självklart gör polisen inte en polisrazzia om de inte har något att gå på. Det här känns beklagligt.

Ryssarna kallar det för en häxjakt?

– Jag läste den kommentaren. Jag tycker att det är beklagligt att ryssarna, som så sällan uttalar sig om dopning, bara gör det när de känner sig ”orättvist utpekade”. Trots allt som hänt tidigare kring det ryska laget med McLaren-rapporten och så vidare. Det är ingen häxjakt. Jag hade i stället önskat att de ryska åkarna var öppna kring diskussioner om dopning.

”Förekommit konstiga”

Samuelsson fortsätter:

– Det är en överraskning att det blir en razzia, men jag är inte förvånad. Det har förekommit många konstiga saker och att man gör en razzia är bra. Jag vet inte om det är en koppling till VM för två år sedan eller något nytt.

”Har man tagit epo ska man inte tävla”

Samuelsson är orolig för att rubrikerna ska svärta ner sporten, men tycker samtidigt att det är bra att alla eventuella oegentligheter kommer upp till ytan.

– Jag förstår att många blir arga. Men min känsla är att det här inte är något nytt. Det är ett problem som funnits länge. Det är absolut inte bra, men positivt att man försöker ta reda på mer information. Det är ju många av de här ryssarna som varit avstängda tidigare. Någonstans känner jag att oavsett om man är ryss eller svensk så ska man inte få tävla i världscupen om man någonsin tagit epo.

Du tävlar mot ryssarna i morgon. Hur känns det?

– Vi får vänta och se vad som händer. Det gjordes en razzia mot Kazakstans landslag för ett par år sedan och då dröjde det två år innan någon blev avstängd. Så det tar tid. Vi får se vad som händer helt enkelt.

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt om alla tävlingar

LÄS MER: Skidskytte-VM i Östersund – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

ARTIKELN HANDLAR OM