Stjärnornas nya satsning – på ishockey: ”Vill möta svenskarna”

LIVIGNO. Didrik Tönseth och Emil Iversen siktar båda på VM-guld i februari. 

Men till nästa vår har de ett annat stort mål, de ska besegra ett lag med tolvåriga tjejer i ishockey. Sportbladet träffade klubbägaren och marknadschefen för ett av Norges mest profilstarka hockeylag: Byåsen XC Broilers. 

– Det hade varit roligt med en match mot det svenska landslaget, säger Didrik Tönseth. 

I italienska träningsparadiset Livigno nöter det norska distanslaget kilometer efter kilometer av stenhård träning i den syrefattiga luften. Didrik Tönseth är tillbaka där han i fjol kraschade så vådligt att hela säsongen var i fara och Emil Iversen gör vad han kan för att hänga med bergsgetter som olympiamästaren Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund i de tuffa backintervallerna. 

En grund läggs för en säsong där alla inblandade är realistiska guldkandidater på någon av VM-distanserna. 

”Livrädd för skador”

Nye huvudtränaren Eirik Myhr Nossum är nöjd över utvecklingen. Men en sak har gjort honom lite bekymrad under våren och tidiga sommaren. 

Byåsen XC Broilers. 

– Ja, det där är ett sätt att komma på kant med den nye tränaren, att spela för mycket ishockey. Man är livrädd för skador, säger han och ler samtidigt åt den ambitiösa satsningen. 

För det är inte någon enstaka träning det är frågan om här. Går man in på Didrik Tönseths Instagramprofil så presenterar han sig inte som OS-guldmedaljör eller längdåkare över huvud taget. 

Det står bara ”Ägare Byåsen XC Broilers”.

Didrik Tönseth.
Didrik Tönseth.

Laget består främst av skidåkare med bas i Trondheim med omnejd och förutom Tönseth och Iversen har Petter Northug, Johannes Hösflot Kläbo och Niklas Dyrhaug synts i den gulsvarta tröjan (även om Kläbo och Northug fortfarande inte gjort någon match).

Och ska det göras ska det göras ordentligt. Laget har egna tröjor, en egen låt på Spotify med tillhörande musikvideo och flera sponsorer. 

– Det är sportslig succé vi är ute efter. Vi vet att det är osäkert om vi klarar det, men om den dagen kommer så ska vi vara helt förberedda, säger Didrik Tönseth med ett allvar som det anstår en klubbägare. 

”Många som slåss om att vara sämst”

När Sportbladet frågar hur bra han är i själva spelet spricker dock fasaden. 

– Haha, jag är inte så bra. Men jag är ju lagets ägare så jag är med i truppen varje gång. 

Emil Iversen är snäppet vassare efter en del ishockey i unga år hemma i Meråker. Ändå är han osäker på stödet från övriga laget. 

– Jag är marketing manager, med väldigt varierande resultat. Jag tror inte laget är så nöjt med min insats där, men det är min titel i alla fall, säger han. 

Emil Iversen.
Emil Iversen.

Att laget har en bit kvar till sportslig succé är det ingen tvekan om. Flera spelare har en hel del kvar att utveckla, som Didrik Tönseth uttrycker det. 

– Det är många som slåss om att vara sämst, vi har en kille som heter Eirik Mysen, skidåkare i Team Telemark. Han har bra potential men han har inte fått ut den ännu, vi får nog ge det tre, fyra år, säger Tönseth. 

Iversen pekar ut en annan världsåkare som klart sämst i laget: 

– Klart sämst är skotten Andrew Musgrave, det fanns nog ingen is där han växte upp så han är solklart sämst. Men inställningen är bra och det värderar vi högt.

”Måste nog avskeda honom”

Bäst i laget är en svensk: 

– Daniel Svensson, skidåkare i Trondheim, är vår kapten, han är definitivt bäst. Vi har två svenskar, Daniel och en pokerspelare som är de två bästa. Men pokerspelaren var inte nöjd med kontraktet så han måste vi nog avskeda, säger Tönseth gravallvarligt. 

Laget har så här långt spelat två matcher mot ett lokalt damlag främst bestående av flickor i 12–18-årsåldern. Tuffare än vad i alla fall Emil Iversen räknat med. 

– Haha, jag blev uppdunkad i sargen av en tolv år gammal tjej så jag slog i isen rejält, säger han. 

– Det står 1–1 i matcher så nu blir det avgörande till våren, säger Tönseth. 

”Vi ställer upp mangrant”

Men klubbchefen skulle gärna se ett annat möte också – mot det svenska landslaget. 

– Får att nå vårt mål om sportslig succé kanske vi behöver värva fler svenskar, men det hade varit roligt med en match också. Jag ser framför mig att svenskarna är ganska bra, men vill de spela kommer vi ställa upp mangrant. 

Innan dess vill de dock slå svenskarna i spåret, kanske kan nyckeln finnas i ishockeyträningen. 

– Vi får väl se om det går att jämföra att möta tolvåriga tjejer i ishockey och de svenska skidåkarna i spåren. Det blir spännande att se, skrattar Didrik Tönseth. 

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.