Klubbarnas attack: Korkat och horribelt!

Åttaåringar uppmanas ”välja bort vänner” i BP:s skrift

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

Brommapojkarna uppmanar barn så unga som åtta år att ”välja bort vänner för att lyckas”.

De allsvenska konkurrenterna reagerar starkt på manualen som föräldrar har förväntats skriva under.

– Jag mår riktigt dåligt när jag hör det. Fy fan, säger den ansvarige för en annan akademi.

”För att förenkla för dig som spelare har vi satt ihop den här skriften om vad vi som klubb har som förväntningar på dig”.

Så står i förordet till den sjusidiga skrift som Stockholmsklubben Brommapojkarna tagit fram till sina barn och ungdomar. Dokumentet, döpt till ”Förväntningar på dig som spelare”, finns utlagt på hemsidan till den så kallade akademin, alltså ungdomssektionen för spelare mellan åtta och nitton år.

Barnen uppmanas att läsa igenom sidorna själva, eller i sällskap av en kompis eller förälder. Längst ner, under rubriken ”överenskommelse”, ska en målsman skriva under och intyga att övriga målsmän tagit del av informationen.

Så vad vill BP att åtta- och nioåringar ska göra?

Konkurrenterna: ”Upprörande!”

En punkt berör kompisar och lyder:

”Utan rätt umgängeskrets kommer du inte att lyckas som fotbollspelare. Välj dina vänner med omsorg och ta bara råd av de som verkligen vill dig väl. Ibland måste man som fotbollspelare välja bort vänner för att lyckas.”

BP:s akademi rankades som Sveriges bästa i Svensk Elitfotbolls senaste sammanställning. Den är en av tio ungdomsverksamheter i landet som har den högsta klassificeringen, fem stjärnor.

Hela föreningen har 4000 aktiva, 260 lag i seriespel och är stolta över att ha fostrat Anders Limpar, Albin Ekdal och John Guidetti. Men det som står i akademins uppförandekod är djupt upprörande, anser representanter för andra femstjärniga akademier.

– Vi skulle inte ge oss ut på så här djupt vatten. Var går gränsen för vilka vänner som ska väljas bort och vem avgör det? säger en ledare.

Alla toppakademier har en värdegrund eller arbetar med att ta fram en, vilket är en nödvändighet för att kunna behålla sina fem stjärnor. I inga andra av de uppförandekoder som Sportbladet tagit del av finns några rekommendationer om att välja en viss sorts vänner.

”Många går på skitsnacket”

I en liten fotbollsvärld vill inte de ansvariga för andra framstående ungdomsverksamheter stå med namn, men mot löfte om anonymitet ger de gärna sina synpunkter på BP:s skrift.

– Det lät lite korkat. Horribelt. Vi anser att motsatsen är korrekt, att du ska vara rädd om dina vänner och bry dig, också om dina vänner har det svårt, säger en av dem.

– Många går på det här skitsnacket. Det är fruktansvärt, säger en annan.

Föreningen Barnens rätt i samhället påpekar att uppmaningen kan läsas på två sätt. Den strängare tolkningen är att barnen, som alltså är allt mellan åtta och nitton år, förväntas välja bort enskilda personer ur sin bekantskapskrets. Den snällare är att de ska umgås mindre med vänner generellt för att satsa på din idrott.

Oavsett vilket hör inte uppmaningen hemma i svensk fotboll, anser Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

– I bästa fall är det en olyckig formulering som bör ändras. I värsta fall säger den något om kulturen, säger han.

Och exakt vad är fel med att skriva så?

– En hårdsatsning på idrott är tidskrävande, men man kommer in i frågan från fel håll. Barn ska få vara barn. Att från åtta års ålder och uppåt ens prata i termer av att välja bort vänner på grund av idrott ter sig i min värld som märkligt. Det är inte föreningens sak att yttra sig om.

Det har hänt i BP-skandalen – på 2 min 02:04
Foto: TT
ARTIKELN HANDLAR OM