Hanna Öberg fick oss att känna igen

Brenning: En osannolik OS-debut av 22-åringen som inte ska vara som bäst ännu

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. Fingrarna är bortdomnade, tårna amputeringsredo och lungorna svidande kalla.

Ändå var det här, i kulingvindarna på Alpensias skidskyttearena, som vi fick börja känna igen.

På lördagen var skidskytten Hanna Öberg millimeter från ett OS-silver. På måndagen sköt 22-åringen fullt i det stående skyttet och körde in på en sensationell femteplats i jaktstarten. Det är en osannolik OS-debut vi just nu ser av den efterlängtade talangen som innan resan till Sydkorea hade just en femteplats som sin allra bästa placering i världscupen någonsin.

Hon har kallats sportens frälsare och visst har de som fortfarande inte hade gett upp skidskyttet väntat på henne.

Strategin: Träna ett fotbollslag

Magdalena Forsberg gjorde den trots allt dramaturgiskt närmast perfekta tv-sporten till en svensk folkhemsidrott och fick efter sin fantastiska karriär efterföljare i Anna Carin Zidek, Helena Ekholm och Björn Ferry. Men sedan tog det stopp.

– Jag vill också få folk att känna, sa Hanna Öberg efter jaktstarten när hon talade om inspirationen från förebilderna.

De tre bommarna i det liggande skyttet kostade en OS-medalj nu men uppvisningen i det stående skvallrar om varför alla inom svenskt skidskytte tror att det kommer komma fler chanser för Öberg. I sin OS-debut hade hon kylan nog att vänta ut vindarna i sista skyttet och på darriga ben ta så god tid på sig att tavlorna föll.

1 av 6

Mannen bakom Öbergs utveckling de senaste åren är samme Wolfgang Pichler som lyfte Magdalena Forsberg till den absoluta världstoppen. Han har tagit över dagens unga skidskyttelandslag med två tydliga fokus: Stenhård träning och en unik laganda.

I den individuella sporten har Pichler bestämt sig för att behandla skidskyttarna som ett fotbollslag. Efter måndagens lopp talade också alla om just laginsatsen.

Inspirerar varandra

När Elisabeth Högberg mötte oss i pressen bara tiotalet minuter efter sin 29:e plats hade hon redan koll på exakt hur många bom var och en av de tre lagkamraterna hade skjutit. Faktum är att hon även under loppet höll ett öga på sina kamrater.

– Jag kollade upp på storbildsskärmen när jag kom in på sista varvningen och såg att Hanna låg femma. Det var väldigt inspirerande.

Gruppen inspirerar och lyfter varandra vilket Mona Brorssons tiondeplats är ytterligare ett fint bevis på det. Men laget ger också stöd till den fortfarande mycket orutinerade talangen Hanna Öberg. En uppbackning som kommer bli viktig de kommande åren.

På måndagen talade 22-åringen om hur hon fortfarande kan köra utan förväntningar på sig. Hur hon inte har något att förlora. Men det är just det som väldigt snart kommer förändras.

Det första stora målet i seniorkarriären som Öberg själv hela tiden talat om är hemma-VM i Östersund 2019. Det är då hon för första gången ska göra en ansats mot världstoppen och OS här i Pyeongchang är alltså närmast att betrakta som en generalrepetition. Det är därför med glädje vi kan konstatera att den gav många lovande svar.

Hanna Öberg visade med sin femteplats att hon kan prestera som bäst när det gäller som mest. 22-åringen stod i sitt stående skytte stadigare än någonsin på den största scenen, i den värsta vinden och i det mest utsatta läget.

Det är förmågor du inte kan träna upp. Det är den typ av tillgångar du antingen har eller saknar. Det är talang.

Hanna Öberg bevisade i den bitande kylan och mördande blåsten i Pyeongchang att hon har dem. Hon fick oss att drömma igen. Hon fick oss till och med att känna igen.

ARTIKELN HANDLAR OM