Sverige illa ute efter dubbelförlust

SPORTBLADET

Brasilien vann femsetaren

HELSINGBORG (TT)

Det tog drygt tre timmar och fem set.

När väl slutet kom var det dock högst oönskat, förlust 2-3 i set, för svenskparet Jonas Björkman/Magnus Larsson mot Gustavo Kuerten/Andre Sa i Davis Cup-dubbeln.

För svensk del krävs nu ett mirakel och framförallt - två segrar i söndagens avslutande singlar.

Foto: BRASSEKRAM Gustavo Kuerten och Andre Sa firar dubbelsegern mot Jonas Björkman och Magnus Larsson.

Det var tänkt att bli en nystart för svensk Davis Cup-tennis men nu riskerar Mats Wilanders karriär som DC-kapten att inledas med en svidande förlust.

För lördagens dubbelseger (6-4, 2-6, 5-7, 6-2, 6-2) betyder brasiliansk 2-1-ledning i matcher.

Och för svensk del är förutsättningarna glasklara.

- Vi bara måste ju vinna de två avslutande matcherna, säger Davis Cup-kaptenen Mats Wilander.

För annars är jakten på Davis Cup-bucklan över redan i februari. I stället väntar en oviss kvalmatch i höst för att hålla sig kvar i tennisens elitdivision.

Jokrar i leken

De nominerade paren är Gustavo Kuerten mot Jonas Björkman i söndagens inledande singel, i en eventuellt femte och avgörande match ställs Andreas Vinciguerra mot Andre Sa.

Men i Wilanders kortlek finns två jokrar, Thomas Enqvist och Magnus Larsson som kaptenen kan välja att kasta in i stället.

- Thomas är halvskadad och att han ska gå in i en eventuell femte match, det är inte något man vill se så han är inte med i laguppställningen just nu. ''Vinci'' tror jag dessutom har en god chans mot Sa, säger Wilander.

Om det var ord avsedda för att mörka för de brasilianska motståndarna, det återstår att se. En timme före matchstart måste han gjort sitt val.

En sak var dock helt klar, situationen kunde varit mycket bättre, särskilt som att det såg ut att bli seger i lördagens dubbel.

Björkman/Larsson hade ledning 2-1 i set och Magnus Larsson inledde att serva i fjärde set. Ett omedelbart break betydde dock början till slutet, 0-1 blev 1-3 och när även Björkman tappade sin serve var ställningen 2-5.

Bitter repris

I femte set blev det en bitter repris, Larsson tappade sin serve - liksom Björkman - och ställningen var 0-3.

- Efter tredje set kändes det som vi var i kontroll, sedan tappade jag min serve onödigt. Jag gör helt enkelt två dåliga servegame i fjärde och femte set, säger Larsson.

Tio gånger har Sverige vänt underläge 1-2 i set, senast mot Storbritannien förra året i Birmingham.

Men även om kroppen var sliten och oddsen små försökte Björkman se ljust på söndagens match mot Kuerten.

- Det är en tuff uppgift, jag har förlorat på grus mot honom men vunnit på hardcourt. Jag har ett bra spel för att kunna störa honom och vi har ju varit i sådana här situationer förut.

Tobias Österberg/TT