Svensk storseger i avslagen VM-match

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

SPORTBLADET

Sveriges sista gruppspelsmatch i bandy-VM blev avslagen. Blågult vann med hela 22–1 mot Kazakstan. Men lagen kan mötas igen i semifinal på fredag – om Kazakstan, mot tipsen, vinner sin kvartsfinal mot Norge.

Sverige ledde med 5–0 inom mindre än en kvart, efter tre mål av Erik Pettersson som till slut blev fyramålsskytt. I paus var ställningen 11–0.
Christoffer Edlund gjorde också fyra mål.
Tio svenskar hann göra mål i matchen, som sågs av bara 744 åskådare. Sverige hade säkrat förstaplatsen i VM:s grupp 1 redan före sista omgången.

Tufft senast

Kazakstan har i några år varit en utmanare mot bandyns stormakter.
– Senast vi mötte dem blev det 5–4 i VM-semifinalen i Chabarovsk förra året. Då gick vi på 110 procent med kniven mot strupen, påpekar Christoffer Edlund.
Men nu satsar Kazakstan för framtiden, med ett ungt och orutinerat lag huvudsakligen hämtat från den inhemska ligan.
Motståndet i VM:s högst rankade grupp har varit tufft för kazakerna, som förlorat alla matcher med minst nio måls marginal. Nu får Kazakstan spela kvartsfinal mot Norge, som vann grupp 2 med tre raka segrar.
– De kanske sparade lite krut den matchen, viket man har full förståelse för, säger Christoffer Edlund.

Fick sent besked

Förbundskapten för Kazakstan i detta VM är den ryske tidigare landslagsmannen Sergej In-Fa-Lin, som också är tränare i det allsvenska topplaget Åby/Tjureda från Växjö.
– Resultaten har inte varit prio i upplägget för våra unga pojkar, som aldrig varit med på den här nivån, säger Sergej In-Fa-Lin.
– Vi har jobbat med lite andra saker i gruppspelet.
Det var inte förrän i ett sent skede som In-Fa-Lin fick besked om hur hans VM-trupp skulle se ut.

"En otrolig resa"

TT: Är du besviken över att inte ha fått ett bättre lag att jobba med?
– Det är en normal reaktion för varje ledare. Samtidigt försöker man förbereda de unga killarna. Det är en otrolig resa för dem att från ingenting möta världens bästa. De får intryck från många håll, inte bara bandymässigt, säger Sergej In-Fa-Lin diplomatiskt.
TT: Trodde du att du skulle få ett lag som liknade det i VM förra året?
– Det var lite annorlunda förutsättningar, ja, svarar In-Fa-Lin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN