Sverige föll trots Ekholms superform

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

avMattias Friberg

SPORTBLADET

HALMSTAD. Sveriges damer förlorade mot Ryssland och nu krävs ett mirakel för att nå åttondelsfinal i lag-VM. Hemmatjejerna måste slå omöjliga Kina i sista gruppspelsmatchen på tisdagskvällen för att ha en chans. 

Svenska damlaget var lägst rankat i sin grupp, men har överraskat med två fina vinster. I och med 2–3-förlusten mot Ryssland i dag är det dock närmast hopplöst att nå åttondelsfinal.

Sverige måste vinna, och då svara för tidernas bragd, mot storfavoriten Kina i kväll. Samtidigt måste Ryssland förlora mot Indien för att hemmalaget ska ta sig vidare.

Svenska ettan Matilda Ekholm visar upp en superform i Halmstad. Hon är obesegrad efter åtta matcher och var den som såg till att Sverige hade skrälläge mot Ryssland.

Efter att Linda Bergström förlorat sin första match gick Ekholm in och tog en stark seger mot Jana Noskova. Ekholm vann första set, men förlorade andra med 0–11 (!) och även tredje set. Svenskan kom dock tillbaka och vann matchen efter 11–8 i femte set.

Ekholm fixade senare till 2–2 i lagmatchen när hon knäckte den ryska ettan Polina Mikhailova med 3–1 i set.

– Jag förväntade mig inte att jag skulle vinna åtta av åtta matcher. Jag vet inte vad som händer, men jag har tydligen spelat väldigt bra, säger Matilda Ekholm i en intervju inför publiken i Halmstad Arena.

”Karriärens höjdpunkt”

För Sportbladet utvecklar Ekholm sina tankar om superformen.

– I första matchen mot Singapore låg jag under med 0–2 i set och vände den. Det kan ju bli så ibland när man hämtar upp ett underläge att man får ett självförtroende och det bara rullar på. Jag har hittat formen helt enkelt, säger Ekholm.

Hur är den här formen jämfört med tidigare?

– Jag har några andra resultat som är likvärdiga. När jag var bland de sexton bästa på VM och när jag var 20:e på rankingen för ett och ett halvt år sen. Men jag har nog aldrig spelat så här många bra matcher i rad. Utifrån det är det karriärens höjdpunkt.

Spelar hemmaplanen en roll?

– Det kanske är just därför. Det är ett enormt stöd. Det är himla kul.

B-slutspel vid förlust

Defensivspecialisten Linda Bergström förlorade den femte och avgörande matchen mot Jana Noskova med 1–3 i set.

– Just nu känns det tungt såklart. Men vi spelar absolut så bra som vi kan göra. Linda gör en riktigt bra match. Hennes motståndare tycker om spelstilen som Linda har, ändå var det så pass jämnt. Vi pressar dem till det sista. Vi har gjort det riktigt bra, säger Ekholm.

Nu måste ni slå omöjliga Kina för att ha en chans, men sånt händer väl inte?

–  Man ska aldrig säga aldrig. Jag vet inte heller hur vi ställer upp laget heller. Jag är ganska sliten i kroppen, så vi får se.

Om det blir förlust mot Kina i kväll kommer Sverige att spela i B-slutspelet. Och där är det viktigt att bli bland de två bästa, alltså 13 eller 14 i turneringen, för då är laget kvalificerat till nästa VM.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis