Jagar femte VM-titeln – i bil nummer fem

avAnna Andersson

Foto: Foto: Getty 
Sebastian Vettel vill ogärna utmåla sig till favorit att ta hem VM-titeln. ”Mercedes har fortfarande ett övertag”, säger han.

För femte säsongen i rad.
Jagar han sin femte VM-titel - i bil nummer fem.
– I år har vi en bättre bil, säger Sebastian Vettel.
– Men vi måste få den att fungera.

Trots att Ferrari och Sebastian Vettel har vunnit de två inledande F1-deltävlingarna den här säsongen är tysken försynt i sina uttalanden. Han vill inte ta på sig favoritrollen utan påpekar att de senaste årens dominanter från Mercedes fortfarande har ett övertag.
– Sett till ren fart är Mercedes snabbast, det handlar troligen om tre eller fyra tiondelar, vi behöver mer downforce, sa Vettel inför tävlingen i Bahrain som han vann och inför Kinas GP är han lika försiktig.
– En tävling var bra, i den andra var det bara resultatet som var bra. Sett till testerna och alla passen är Mercedes fortfarande favoriter.

Vettel jagar VM-titel fem

Ferrari inledde även 2017 väldigt starkt, men efter sommaruppehållet hade stallet problem med tillförlitligheten och Sebastian Vettel klarade inte av att behålla lugnet i avgörande situationer.

Inför årets säsong har teamet arbetat hårt för att närma sig Mercedes och kämpa om VM-titeln.
– Den nya bilen är bättre än den gamla, den har stor potential. Vi måste bara lära oss hur vi ska få ut max ur den, säger Sebastian Vettel till Bild.
– Mercedes är fortfarande något steg före, men som alla vet är det steget det svåraste.

Kimi vann senaste titeln

Ferrari har inte vunnit något förarmästerskap sedan Kimi Räikkönen gjorde det 2007 och Sebastian Vettel vann sina fyra VM-titlar tillsammans med Red Bull mellan 2010 och 2013.
Han drömmer om att vinna en ny titel med Ferrari och även om att bli den första av den nuvarande generationen F1-förare som vinner fem VM-titlar.

– Men det är många lopp kvar, en väldigt lång väg. Det finns ingen anledning till att börja fundera på vilken plats vi har i mästerskapet när säsongen är över, säger Vettel.
– Nu börjar det riktiga racet, till varje lopp tar alla teamen med sig nya delar för att förbättra bilen. Vi måste vara ett av de teamen som behåller vår styrka ända till dess att säsongen är över.
Helgens deltävling avgörs i Kina, på en bana där Mercedes varit obesegrade de senaste fyra säsongerna. Under fredagens träningar var det dock väldigt jämnt mellan Mercedes och Ferrari, det skiljde 0,1 sekunder mellan de fyra främsta förarna.
– Gör vi vårt jobb och får balansen i bilen att stämma kan det bli en bra helg, säger Sebastian Vettel.
Som med bil nummer fem jagar titel nummer fem.


Annas Motorlista - veckans snackisar

Pole position

Johan Kristoffersson
VM i rallycross startar i Barcelona och Sveriges världsmästare utmanas av bland annat Mattias Ekström, Sebastien Loeb och Petter Solberg. Totalt kör sex svenskar årets VM, samtliga har minst en förälder som tävlat internationellt i grenen.
2) Sebastian Vettel
Två segrar på två lopp. Tar Ferraris F1-stjärna en tredje i Kina? Start söndag klockan 08.10 och Sportbladet rapporterar live på webben.
3) Sebastien Ogier
Seger i hemmarallyt på Korsika och fransmannen har greppet om VM - i år igen. Efter fyra deltävlingar är belgaren Thierry Neuville 17 poäng efter.
4) Marcus Ericsson
Han körde karriärens bästa lopp och efter 49 lopp utan någon VMpoäng tog han två i Bahrain. Vi vill se en repris i Kina.
5) Pierre Gasly

Han tog upp Toro Rosso-Honda till plats fyra i Bahrains F1-lopp och imponerade. Det gjorde även dansken Kevin Magnussen som kör för Haas och slutade femma.

6) Felix Rosenqvist
Formula E kör för första gången mitt i Rom, Italien, och svensken ligger tvåa i mästerskapet som nu nått halvtid. Han är 30 poäng efter Jean-Eric Vergne som leder.
7) Fredrik Ekblom
Veteranen gör ännu en satsning på STCC och startfältet ser starkt ut, Johan Kristoffersson kör också hela säsongen precis som Mattias Andersson och Robert Dahlgren.
8) Joel Eriksson

Han var fyra på det avslutande testet i DTM, slagen av Rene Rast, Timo Glock och Lucas Auer. Inte illa av en debutant.

9) Jorge Lorenzo
Det ryktas om att den förre världsmästaren i motoGP är på väg att lämna Ducati för Suzuki.
10) Gustav Malja
Efter en tung säsong i Formel 2 startar han ett nytt kapitel i sin karriär, i helgen kör han premiär i Porsche Carrera Cup Deutschland.


Motorstopp - Marc Marquez
Han är flerfaldig världsmästare i motoGP, men hans beteende är allt annat än mästerligt. Han körde väldigt tufft i Argentina och orsakade Valentino Rossis krasch. Han straffades med ett tidstillägg, frågan är om det är tillräckligt?

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1

Mercedes