MMA

Klart: UFC kommer till Sverige – gala i april

Av: 

Patrik Syk

SPORTBLADET

Kommer till Stockholm i april: ”En show i världsklass”

Världens största kampsportsorganisation, UFC, ska för första gången hålla en gala i Sverige. Det bekräftar organisationens vd Dana White exklusivt för Sportbladet.

– Vi kommer till Globen den 14 april, det kommer bli helt fantastiskt, säger han.

The Ultimate Fighting Championship eller UFC som det förkortas är världens största kampsportsorganisation med säte i Las Vegas, USA. Sporten är MMA (Mixed Martial Arts) och konceptet, en kväll av total show, med blixtrande fighting i världsklass i den legendariska oktagonen.

– En sak är säker, vi sätter alltid upp en show i världsklass och de matcherna vi kommer sätta ihop för den här galan kommer som alltid hålla högsta klass. Det är fortfarande inte klart vilka fighters som kommer delta men vi vill ju förstås ha flera svenska intressen i ringen för hemmapubliken, säger Dana White.

En av de svenska fighters som troligtvis kommer finnas med som ett av dragplåstren är Alexander Gustafsson, 24, från Arboga som sedan 2009 tävlat för UFC. Han ses som ett av MMA-sportens största framtidslöften och går ikväll sin kanske viktigaste match i karriären mot veteranen Vladimir Matyushenko i den lätta tungviktsklassen.

’Häftigt med Alexander’

– Enligt mig fungerar Matyushenko som dörrvakt för den viktklassen. Tar man sig förbi honom har man bevisat att man tillhör toppskiktet och är en framtida utmanare om titeln. Det vore häftigt om Alexander gjorde det och vi kunde sätta ihop en riktig toppmatch för honom på hemmaplan i Stockholm, säger White.

Naturligt steg

Att UFC nu letat sig till den svenska huvudstaden är förstås ingen slump. De senaste åren har verksamheten expanderat kraftigt från att främst hålla galor i Nordamerika till galor i bland annat Australien, Brasilien och Storbritannien. Och expansion till nya marknader är just vad Dana White ser som det naturliga steget för jätteorganisationen.

– MMA växer över hela världen och för oss är det viktigt att fortsätta växa. Det har snackats om Skandinavien länge och det har länge pratats om vilket fantastiskt MMA-land Sverige är. Vi vet att det finns en storpublik och massor med bra MMA-gym, så jag är övertygad om att det kommer bli en suverän gala. Jag är verkligen exalterad och stolt över att vi fått till detta, säger White.

Fjärde i Europa

Och Dana White har all anledning att vara stolt. 2001 köpte företaget Zuffa, som White är delägare i, upp en ganska svag och utskälld UFC-organisation för runt två miljoner dollar. I dag värderas varumärket till drygt 2,5 miljarder. White själv har en stor del i den framgången och har flera gånger kallats för idrottsvärldens svar på Steve Jobs (Apples grundare) för sitt visionära sätt att driva sitt företag framåt och göra verklighet av sina drömmar. MMA är i dag en av världen snabbast växande sporter, mycket tack vare Dana White och UFC.

– Vi är MMA-sportens Major League, så högt man kan komma. Jag har alltid trott att vi skulle nå dit vi har nått

i dag. Ska jag vara ärlig tror jag faktiskt inte ens vi är i närheten av vad vi kommer bli, vi har bara skrapat lite på ytan. Potentialen för MMA som världsport är enorm och jag är övertygad att om tio år kommer vi vara där vi vill vara. Nu kommer vi till Sverige och det hade jag inte missat för något i världen.

Sverige blir det fjärde europeiska landet att få besök av UFC, galan blir också den första i Europa för 2012.

ANNONS

Missa inte kvällens match där England möter Österrike! Den som vet mest vinner mest. Spela på Oddset!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

MMA