Svenska risktaktiken ska ge nytt OS-guld

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Stilstudie av André Myhrers ”boxningstaktik” i Hammarbybacken.
SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Konkurrenterna har försökt kopiera den svenska boxningstekniken. 

Men det finns risker med Sveriges succégrepp. 

– Det är lätt att fastna och bli störd, säger André Myhrer. 

Under VM i St. Mortiz fick den svenska boxningstaktiken i lagtävlingen stor uppmärksamhet. André Myhrer sägs vara upphovsman till tekniken som nu har tagits efter av fler och fler konkurrenter. 

Efter tävlingen i Hammarbybacken la superstjärnan Marcel Hirscher upp en bild när han använder sig av tekniken med hashtaggen ”Myhrerstyle”. 

Men det finns risker med svensktaktiken. 

– Man ska inte överanvända den punchen, men den kommer när den behövs. Men man får vara lite försiktig för de där flaggorna flyger ofta av och det var nästan lite det som hände mot Matte (Hargin) i Oslo i första heatet att jag körde på en flagga, och det är svårt att åka på tyg, säger han och fortsätter: 

– När det är lite flackare är det väldigt viktigt att få bort käpparna samtidigt så det gäller att vara väldigt noga med den biten, att inte komma fel in för det är lätt att man fastnar och då går det lätt åt fel håll. 
Mattias Hargin håller med. 

– Det är det som är det svåra. Det är lätt att fastna och bli störd. När vi körde i Hammarby såg vi att fler och fler gör det och det kommer att krävas. Men det gäller att göra det med rätt kraft. 

Foto: PONTUS ORRE
Frida Hansdotter och André Myhrer med sina guld.

”Handlar om att vinna”

Tekniken syns mest på herrsidan. På damsidan är det bara Petra Vlhova som med sin storlek behärskar tekniken där man boxar undan portarna. 

Svenske reserven Kristoffer Jakobsen har inte kört många parallelltävlingar, men han tror sig behärska ”dubbelpunchen”. 

– Jag testade den tidigare den här säsongen och då fungerade det jättebra att gå över. bara man vågar gå framåt är det jättelätt. Man kan ha lite oflyt att flaggan flyger och fastnar, säger han och fortsätter: 

– Det finns alltid en stor risk att den hamnar under skidan och man fastnar och grejer. Det är mycket större risk att komma ner än om man går runt, men det handlar ju om att vinna. 

* Kanal 5: lördag natt 03.00 – Alpina lagtävlingen

Tre OS-fakta om alpint, teknik 00:47
ARTIKELN HANDLAR OM