Tröttnade på kvinnliga ”sex-bilder” – klippte om herrarnas foton

Så här hade OS sett ut – om alla spelat beachvolleyboll

Hur skulle OS se ut om alla idrotter porträtterades som damernas beachvolleyboll?

Brittiska Metro fick nog av de ”vulgära” bilderna och bestämde sig för att prova.

Resultatet har nu blivit en stor snackis på internet.

Brittiska Metro fick nog av alla, som de kallar det, ”vulgära” bilder som strömmade in från den kvinnliga beachvolley-turneringen. Tidningen bestämde sig därför för att testa något nytt.

Som ett nytt grepp valde tidningen att klippa bilder från olika herridrotter efter samma bildutsnitt som bildbyråerna levererar volleybollbilder. Med andra ord med stort fokus på rumpor och skrev.

Stor respons på testet

Responsen på artikeln lät inte vänta på sig och ”testet” har nu delats över 13 000 gånger på Facebook och blivit en snackis på Twitter. Ovan har nu vi på Sportbladet bestämt oss för att följa Metros exempel och göra samma sak.

Just damernas beachvolley har stundtals fått hård kritik för reglerna som fram till årets olympiska spel tvingat damerna att spela i bikini. Numera är även shorts och toppar tillåtna men de flesta utövarna har ändå valt att fortsatt tävla i den tvådelade baddräkten.

– De utnyttjar kvinnokroppen som sex. Det handlar bara om pengar. De får kvinnor att framstå som objekt och det är helt klart en sexualisering, säger Annie Suiger, taleskvinna för intressegruppen ”International League for Women’s Rights” till Reuters.

Försvaras av utövarna

I bildinflödet från damernas matcher förekommer mer ofta än sällan bilder på utövarnas bakdelar. Just den typen av foton är också betydligt mer vanligt förekommande från damernas turnering jämfört med herrarnas, skriver norska TV2.

Bikinin försvaras ändå av flera av OS-atleterna.

– När publiken ser hur atletisk vår sport är så hjälper det dem att behålla intresset, säger USA:s April Ross enligt norska TV2.

– Kvinnokroppen är ett mästerverk. Alla tycker om att se på kvinnokroppen, speciellt i en så dynamisk och atletisk idrott som beachvolleyboll. Jag har inga problem med det. Det här är den enda idrotten där kvinnorna dominerar och om det börjar med bikinin så är det okej. Jag tycker bara att det visar det bästa av den kvinnliga kroppen och jag är stolt över hur vi ser ut i bikinin, säger Australiens Natalie Cook.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN