Poker

Ser slutet på karriären

SPORTBLADET

”Min son sa till mig”

Christer Björin hoppas vinna nya pengar i WSOP:s main event.
Christer Björin hoppas vinna nya pengar i WSOP:s main event.

Las Vegas Den överlägset bäste, svenske pokerspelaren genom alla tider är 65-årige Christer Björin.

Sedan 90-talet bor han i London, men favoritplatsen så här års är Las Vegas.

– World Series of Poker, WSOP, är helt klart de bästa pokertävlingarna på hela året. Ingen annanstans kan man hitta ett så brett utbud och så många olika varianter av poker som här under juni och juli. Det gäller oavsett om man gillar att spela turneringar eller cashgames, säger Christer.

Björin tycker också att organisationen runt tävlingarna på Hotel Rio i Las Vegas har arbetat på helt rätt sätt för att gå spelarnas önskemål till mötes.

– På många andra turneringar runtom i världen är det personer utan egen bakgrund som pokerspelare som bestämmer. På WSOP har de tagit hjälp av några av de främsta pokerspelarna, till exempel Barry Greenstein och Daniel Negreanu, så att turneringarna får mer variation och bättre struktur.

Fyra i världen

En av de mest prestigefyllda rekordlistorna inom poker är vem som har kommit i pengarna flest gånger under WSOP. På topp-100-listan är 86 amerikaner, anförda av Phil Hellmuth, följt av storspelarna Men Nguyen och Erik Seidel. På fjärde plats kommer en svensk med totalt 65 resultat som gett prispengar i WSOP-events. Trots alla sina framgångar, har Christer en mycket ödmjuk inställning till sina resultat.

– Det är egentligen inte så konstigt eftersom jag har hållit på så himla länge. Jag har varit här varje år sedan 1991 och då är det klart att man då och då lyckas få till det. Idag finns det väldigt många spelare som bara är bra på No Limit Hold'em, men de tycker det är roligt att spela andra turneringsformer. Då är det tacksamt att spela mot dem då jag ändå bara är halvdålig på alla spel och det finns många som är klart sämre, säger Christer med ett litet skratt.

Har två armband

Christer har som ende svensk två WSOP-armband, ett från 1997 i Pot Limit Omaga och ett från år 2000 i No Limit Hold'em.

– Det finns tusentals spelare som är bättre än vad jag är på No Limit Hold'em. Jag har ändå lyckats ganska bra i det spelet i turneringar, men sett till motståndet är jag förmodligen bättre på de mixade spelen som Omaha Hi-Lo, olika former av stötpoker och spel som 2-7 triple draw. Det är också lite roligare att variera spelen en del.

Dags att lägga av?

Även om Christer helst håller låg profil och inte är så igenkänd bland de yngre spelarna, är han ett känt namn i Las Vegas. Mer eller mindre alla erfarna spelare, dealers och övrig personal som varit med ett tag, känner den rutinerade svensken väl. I år har det blivit fyra nya placeringar i pengarna i år, varav en fjärde- och en andraplats, men Björin är ändå medveten om att han inte kan hålla på så värst mycket längre.

– Min son sa nyligen till mig att det nog började närma sig slutet på pokerkarriären, men eftersom det gått ganska bra i år så kanske jag får komma tillbaka nästa år igen, avslutar Christer med ett varmt leende.

Sportbladet Poker

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Poker

ÄMNEN I ARTIKELN

Poker