Historiskt guldjubel

Nytt svenskt VM-guld – utan en enda förlust

Junior- guld 2 De svenska handbollstjejerna var överlägsna i VM-finalen. Det blev en skön repris på guldet i U18-VM som en stor del av laget var med och vann för ett par år sedan.
Junior- guld 2 De svenska handbollstjejerna var överlägsna i VM-finalen. Det blev en skön repris på guldet i U18-VM som en stor del av laget var med och vann för ett par år sedan.

Hon missade U19-EM på grund av en axelskada.

Men i VM kunde ingenting stoppa Vanessa Tellenmark, 20, från att lyfta guldbucklan.

– Hon snurrade upp Frankrike helt enkelt, ­säger förbundskapten ­Camilla Eriksson.

BÄSTA STÖDET Från läktarplats hyllades det svenska laget.
BÄSTA STÖDET Från läktarplats hyllades det svenska laget.

För två år sedan blev Sveriges tjejer födda 1992/93 historiska. De vann U18-VM och tog den första medaljen för ett svenskt ungdomslandslag på damsidan.

Nu har det hänt igen.

Samma talangfulla lag, samma tränare.

Sveriges U20-lag blev världsmästare efter vinsten mot Frankrike med 29–22 (14–17). Tellenmark stod för fyra mål och var en av Sverige bästa spelare när mästerskapet avgjordes i Tjeckien.

– Jag har inte fattat det än. Det är inte många 20-åringar som har två VM-guld. Nu ska vi fira i kväll tillsammans med de andra lagen, säger Vanessa Tellenmark, samtidigt som musiken dunkar i bakgrunden och lagkompisarna sjunger med till poplåten ”Let’s do it tonight”.

Förbundskapten Camilla Eriksson hyllar Tellenmark.

– Hon är jätteviktig för laget och klev fram i finalen. Hon är modig, skapar mycket och tar för sig. Hon gick mot mål och snurrade helt enkelt upp Frankrike.

Inför matchen pratades det om Frankrikes målvakt, Laura Glauser, som hade en 60-procentig räddningsprocent efter semifinalen.

– Hon var jätteduktig men vi hade inga problem med henne i kväll. Vi satte våra lägen, säger Tellenmark.

Sverige gick obesegrad genom VM även om det darrade till ordentligt i den inledande matchen mot Argentina som slutade 19–18.

Men i finalen darrade ingenting – fransyskorna kom inte igenom Sveriges täta försvarsspel.

Vad beror framgångarna på?

– Vi har en talangfull kull med bra spetsspelare. Många av spelarna i truppen kommer att ta sig till a-landslaget, det är jag säker på.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN