Alonso först till två segrar

Uppdaterad 2012-06-25 | Publicerad 2012-06-24

Spanjoren vann Europas GP på hemmaplan

Alonso var påtagligt berörd vid prisceremonin.

Fernando Alonso är förste man att vinna två F1-lopp i år.

Han gjorde det på hemmaplan och han är i ledningen av VM.

- Det är en så otrolig känsla att jag inte ens kan sätta ord på den, säger spanjoren.

F1-loppet i Valencia brukar vara ett av årets tråkigaste, men det stämde inte 2012. Det var ett lopp där styrkeförhållandena ändrades flera gånger under racets gång och där förarna bjöd på flera spektakulära omkörningar. I inledningen av loppet såg Sebastian Vettel, Red Bull, ut som den självklare vinnaren. Han tog ledningen från pole position och kunde köra i från sina konkurrenter, men på det 29:e varvet kom säkerhetsbilen ut på banan efter en krasch mellan Jean-Eric Vergne, Toro Rosso och Heikki Kovalainen, Caterham. Då kröp fältet samman och vid omstarten på det 34:e varvet körde Fernando Alonso, Ferrari om Romain Grosjean. Lotus och tog sig upp på andra plats. Samtidigt blev Sebastian Vettel, Red Bull långsam och han föll tungt genom fältet innan han tvingades bryta racet.

Första hemmasegern på sex år

Alonso tog över ledningen och lyckades sedan kontrollera loppet ända in i mål. Det var hans första seger på hemmaplan sedan 2006 och han var mycket känslosam på presskonferensen efter loppet.

- Att vinna på hemmaplan är något unikt, det är en mycket speciell känsla. Jag fick göra det med Renault i Barcelona 2006 och än i dag har jag mycket klara minnen av den dagen, säger Fernando Alonso som körde upp sig från plats elva i starten.

- Nu badade läktaren i Ferraris röda färg och det var spanska flaggor överallt. I går gick de spanska fotbollskillarna till semifinal i EM och det har varit en mycket spansk atmosfär här hela helgen. Det är underbart att vara en spansk idrottsman just nu och faktum är att detta är den bästa segern som jag någonsin har tagit. Det finns ingenting som jag kan jämföra detta med.

Bakom honom var det ett mycket spännande race. Romain Grosjean, Lotus, som var tvåa efter Fernando Alonso tvingades bryta sedan han fått problem med bilen och Lewis Hamilton, McLaren tog över andraplatsen. Brittens backdäck klarade dock inte påfrestningarna och han blev omkörd av Kimi Räikkönen, Lotus, bara två varv från mål.

- Vi hade alla ganska gamla däck just då. Mina räckt precis till att köra om Hamilton, men  jag hade inte den fart som jag hade behövt för att kunna hota Fernando, säger Kimi Räikkönen som stod på pallen för tredje gången i år.

- Jag hade lite problem i starten där jag fastnade bakom ett par bilar och jag fick kämpa mig tillbaka i loppet. Jag var med om ett par tuffa fajter och omkörningar så jag måste vara nöjd med en andraplats.

Schumacher på pallen

Trea i mål var Michael Schumacher, Mercedes, som drog nytta av att Lewis Hamilton, McLaren och Pastor Maldonado, Williams, kolliderade ett varv från mål.

- Detta är det bästa med F1 just nu, det är så oförutsägbart, säger Fernando Alonso.

- Jag var väldigt missnöjd med att jag inte tog mig till den tredje kvalomgången i går, men det är så små marginaler att allt kan hända. Man får inte ge upp, det handlar om bilar, bromsar och motorer, allt kan gå sönder. Det är så många saker som föraren måste hantera, starten, omkörningar, strategier och däck. Allt det gör ett F1-lopp och detta var en fantastisk tävling. Jag hade många bra fajter och jag minns sex-sju omkörningar där jag faktiskt touchade andra bilar. Antingen kommer man förbi eller också sitter man i väggen. Så små är marginalerna och det är helt otroligt.

Fernando Alonso gick nu upp i ledningen av VM efter åtta deltävlingar. Tvåa är Red Bulls Mark Webber som i Valencia var fyra för femte gången den här säsongen.

Nästa deltävling avgörs i Storbritannien den andra helgen i juli.

Följ ämnen i artikeln