Kulstötarna i ordkrig efter dopningsguldet

Kulstöterskan Nadezjda Ostaptjuk blev av med sitt OS-guld efter ett positivt dopningsprov. 

Nu har vitryskan startat ett ordkrig med den nykorade vinnaren Valerie Adams. 

– Hon kan säga vad hon vill. Det här är min tid och jag vill inte att det ska förstöras av barnsliga kommentarer, säger Valerie Adams till Sportbladet. 

Valerie Adams är i Stockholm i jakt på ett nytt stadionrekord. Det nuvarande ligger på 20,63 och innehas av Nadezjda Ostaptjuk. 

Samma vitryska kulstöterska som i måndags blev av med sitt OS-guld efter att ha lämnat ett positivt dopningsprov och i samma ögonblick gjorde Valerie Adams till guldmedaljör. 

– Jag satt i en bil i Schweiz när telefonen ringde. Jag bara brast ut i tårar, berättar Valerie Adams när Sportbladet träffar henne inför DN-galan. 

Det är ett ovanligt guld – för en van guldmedaljör. 

Adams är nu tvåfaldig olympisk mästare och trefaldig världsmästare, men inget tidigare guld har känts så här:  

– Hon rånade mig på ögonblicket, äran och nationalsången på arenan. Men det är som det är, jag kan inte ändra på det, säger hon.

Grundlös attack

Men samtidigt som Valerie Adams försöker förstå att hon vunnit ett olympiskt guld har Ostaptjuk gått till hård attack mot henne. 

– Hon var inte ens i startlistorna före OS för hon hade ett positivt dopningstest 2005. Jag har blivit täckt av skit samtidigt som hon kommer ut som ren, säger Ostaptjuk om Adams till vitrysk media.

Ett påstående som inte har någon grund i verkligheten. 

Valerie Adams har aldrig testat positivt för någon typ av dopningspreparat och anledningen till att hon inte fanns i startlistan från början berodde på ett administrativt fel i den Nya Zeeländska olympiska kommittén.

”Bryr mig inte”

Nu svarar Adams för första gången på de hårda, och grundlösa, anklagelserna. 

– Jag har inte läst något hon sagt. Men hon kan säga vad hon vill, jag bryr mig egentligen inte. Det här är min tid och jag vill inte att det ska förstöras av barnsliga kommentarer, säger hon. 

I stället hoppas hon snabbt få sin guldmedalj tillbaka så hon kan hyllas som sig bör hemma på Nya Zeeland. 

– Det finns fyra miljoner personer och 60 miljoner får som kommer bli som galna, skrattar hon.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN