Sebastian Vettel vann i Kanada - och leder VM

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sebastian Vettel är tillbaka. Längst fram.

Han vann Kanadas GP - och leder nu VM.

– Detta är helt perfekt, det går inte att beskriva på något annat sätt.

Ferraris förare hade pole position, han tog starten och behöll sedan kontrollen över Kanadas GP i F1. Han vann säsongens sjunde VM-deltävling och tog sin tredje seger för säsongen.

– Det är en otrolig känsla, det är svårt att beskriva. Den här platsen betyder så mycket för Ferrari och att få vinna är helt otroligt, det var så länge sedan Ferrari vann här, säger Sebastian Vettel som tog sin 50:e GP-seger och Ferraris första seger i Kanada på 14 år.

Bottas tappade segern i kvalet

Bakom honom slutade finländaren Valtteri Bottas tvåa, samma position som han startade ifrån.

– Ferrari var lite snabbare hela loppet och kunde kontrollera det. Jag försökte satsa, men i slutet hade jag faktiskt lite ont om bränsle, erkänner Mercedes-föraren efter loppet.

– I kvalet handlade det om hundradelar och kanske hade det blivit en annan utgång om vi hade haft pole position, men från andra startposition var detta det bästa resultatet som vi kunde nå.

Max Verstappen, Red Bull, trea, kollegan Daniel Ricciardo slutade fyra och Lewis Hamilton, Mercedes, slutade på plats fem. Det gör att Sebastian Vettel går upp i ledningen av mästerskapet, han är en poäng före Hamilton.

– Det är en väldigt lång väg kvar den här säsongen och jag funderar inte så mycket på tabellen, säger Vettel.

– Men det är en mycket trevlig bisak.

Ericsson på 15:e plats

Marcus Ericsson, Sauber, gjorde ett depåstopp redan på det första varvet. Lance Stroll och Brendon Hartley kolliderade vilket gjorde att säkerhetsbilen kom ut på banan och svensken passade på att byta däck. Därefter fastnade han bakom Williams Sergei Sirotkin och i och med det var Ericssons race över. Svensken hade ingenting med kampen i mittfältet att göra utan slutade på plats 15.

– Det var inget toppenrace, men det är svårt när man startar där jag startar, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

– Jag måste få till kvalen, det är där jag har problem. Jag och teamet måste analysera och komma fram till vad vi måste ändra. Problemet är att jag kvalar för långt bak, huvudfokus nu är att få till kvalet till nästa deltävling.

Hans teamkollega Charles Leclerc gjorde återigen ett mycket bra lopp och körde in på plats tio - det betyder att han tog en ny VM-poäng till Sauber.

Nästa deltävling avgörs i Frankrike den 24 juni.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM