Spelet om F1-stjärnorna

Foto: TT

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen, Daniel Ricciardo och Valtteri Bottas.

De är fyra av F1:s största stjärnor.

Och alla står utan kontrakt.

Under sommaren ska de fyra dela på ungefär 1,9 miljarder kronor.

Formel 1 står inför en skiljeväg. Vad händer efter 2020? Vilket motorreglement som gäller ska beslutas efter den 30 juni i år, det tekniska reglementet är inte helt spikat och inte det sportsliga heller.

Dessutom har inga team förbundit sig till mästerskapet efter 2021.

Det gör kontraktssituationen inom sporten prekär. Fyra stora stjärnor står utan kontrakt och tillsammans handlar det om lönekostnader på runt 1,9 miljarder kronor. Till vilket team ska de binda sig och hur långt ska kontraktet vara?

Ingen vet vad som händer efter ytterligare två säsonger - men en sak är säkert.

När det första kontraktet är skrivet lär de andra följa efter - likt ett domino.

Foto: Luca Bruno / TT / NTB Scanpix
Lewis Hamilton har vunnit fyra VM-titlar och han leder VM 2018. Han har kört för Mercedes sedan 2013 och det sägs att han kan vänta sig ett kontrakt värt 1,2 miljarder kronor - om han inte väljer att lägga av.

Lewis Hamilton

Britten har fyra VM-titlar, men ett kontrakt som går ut. Det pratas om att han förhandlar med Mercedes om ett kontrakt över 2021, värt ungefär 1,2 miljarder kronor.

Men vill han binda sig till en tillverkare som ännu inte är klar för F1 2021? Ingen vet än vilken väg sporten kommer att välja.

– Vi har en konstruktiv diskussion, vi vill inte tappa honom och han vill inte lämna teamet, sa teamchef Toto Wolff när han mötte media inför Monacos GP.

– Vi har haft vissa problem med bilen de senaste veckorna, då har vi prioriterat det och bestämde oss för att skjuta upp förhandlingarna.

När de ska återupptas är inte klart.

Foto: Andy Wong / TT / NTB Scanpix
Daniel Ricciardo har två segrar 2017, men inget kontrat för 2018. Red Bull vill behålla honom under två år till - och det kontraktet sägs vara värt runt 515 miljoner kronor.

Daniel Ricciardo

Den ständigt leende racerföraren är en av tre förare som vunnit två lopp i år. Han kör sin femte säsong hos Red Bull och har börjat kika på andra alternativ. Förlänger Ferrari med Kimi Räikkönen eller blir det någon öppning hos Mercedes?

– Nästa kontrakt är det viktigaste i min karriär. Därför måste jag väga saker och ting mot varandra innan jag fattar beslutet, sa australiern redan efter förra säsongen och han är intresserad av ett kontrakt över två år – eftersom ingen än vet vad som händer med F1 efter 2020.

Hans team vill behålla honom, men Ricciardo avvaktar.

– Man kan säga att Daniels segrar ger honom ett bättre marknadsvärde, men det gör också att vårt team får ett större värde för honom, säger Red Bulls stallchef Christian Horner till The Independent.

– För oss handlar om att hitta en lösning tillsammans med Daniel de närmsta månaderna.

Foto: Zsolt Czegledi / TT / NTB Scanpix
Vad händer med de två finländarna? Bottas vill stanna hos Mercedes och skulle få runt 72 miljoner kronor för en säsong till. Kimi Räikkönen vann VM med Ferrari 2007 och är Sebastian Vettels favoritkollega. Han skulle tjäna runt 62 miljoner kronor på en säsong till i F1.

Valtteri Bottas

Efter säsongen 2016 lämnade han Williams för Mercedes, han har kontrakt över årets säsong och han har inlett 2018 bra. Men är en fjärdeplats i VM tillräckligt bra för Mercedes?

– Det vore skönt att veta lite innan vad jag ska göra i framtiden, säger Bottas som hoppas på ett kontrat över två år till Ilta Sanomat .

Mercedes har kontrakt med fyra förare, Hamilton, Bottas, Esteban Ocon och talangen Georg Russel.

Kimi Räikkönen

FInländaren fyller 40 år 2019. Vill han köra F1 eller hellre tillbringa tiden med sin familj?

Hans kontrakt med Ferrari går ut efter årets säsong, men hans teamkollega Sebastian Vettel har flera gånger påtalat att han trivs mycket bra med sin finländske kollega.

– Det är inte mitt beslut. Det beror på teamet och de vet precis vad jag vill. Jag kör inte F1 om jag inte har roligt, säger Räikkönen.

Samtidigt har Charles Leclerc, som också är Ferraris förare, inlett säsongen mycket bra och frågan är om Ferrari vill lyfta upp honom efter en säsong i F1 eller låta honom utbildas hos Alfa Romeo Sauber ytterligare en säsong.

Idrottarna som tjänar mest 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM