Utklassningsseger för Lance Armstrong

SPORTBLADET

Tyska fans svåraste motståndarna

L'Alpe d'Huez, Frankrike

Lance Armstrong hade problem med cykeln - och med åskådarna.

Konkurrenterna?

Dem utklassade han.

Tour de France bjöd på 15,5 kilometer stentuff tempocykling, uppför bergen i Alperna.

Det var en prövning, ett race där mjölksyran var en fruktansvärd motståndare.

För de flesta.

Men Armstrong, han såg ut att vara ute på en motionsrunda; det var en ren uppvisning som den femfaldige mästaren svarade för.

Armstrong utklassade resten av fältet, var till exempel en minut och en sekund före tvåan Jan Ullrich, Tyskland, 1.41 före dennes landsman Jan Klöden och 1.45 före sin egen stallkompis Jose Azevedo.

- Mycket känsla i dag, mycket adrenalin. Det här berget är speciellt för mig, och för touren, sade Armstrong efter segern i den klassiska etappen.

Men han hade alltså problem.

Först före loppet - vid invägningen. Nej, inte hans egen, utan cykelns. Den var 180 gram för tung och mekanikerna fick slita innan de fick den godkänd av arrangörerna.

Sedan under loppet - på grund av åskådarna. Ni såg det kanske på Eurosport, hur cykelfansen (de mest fanatiska hade tältat i en vecka) stod långt in på serpentinvägarna och gjorde det svårt för Armstrong & Co att komma fram.

Amerikanen sparade inte heller på kritiken mot tävlingsledningen sedan han kommit i mål:

- Det var massor med fans, och det var obehagligt. Ärligt talat, jag tycker det är oförsvarligt att ha ett tempolopp här i l'Alpe d'Huez där folk laddat upp så länge och det är mycket alkohol med i bilden.

- Det är alltid så vid stigningarna att publiken kommer nära, men i dag hade jag verkligen tur som kom fram.

Många var bara glada, entusiastiska, hänförda - men det var tyvärr också gott om folk som buade åt amerikanen.

Istället för att hylla en av cykelvärldens allra största så valde tyska fans att hjälpa sin favorit Jan Ullrich genom att ställa till så mycket jävelskap som möjligt för Armstrong.

- De tyska fansen var vidriga, sade han, men....C'est la vie.

Så är livet, alltså, och inte bara för Armstrong. Även australiern Robbie McEwen, spurtspecialisten som leder poängtävlingen och därför bär den gröna tröjan, råkade ut för tyska fans. För norska TV2 berättade han, påtagligt upprörd:

- Flera tyskar skrek och buade åt mig, de kom fram och gav mig fingret! Så skulle aldrig australier göra mot tyska cyklister.

I sammandraget leder nu Armstrong med 3.48 före italienaren Ivan Basso och 5.03 före Jan Klöden. Jan Ullrich avancerade till fjärde plats via sitt fina tempolopp, men han är hela 7.55 efter Ullrich. På torsdagen ger sig cyklisterna ut på den sista bergsetappen, drygt 20 mil ner till Le Grand Bornand.

TT-Reuters