Drömstart för HV71 i Europacupspel

SPORTBLADET

Besegrade Dukla Trencin med 4-1

Stockholm

I elitserien har svenska mästaren HV 71 det bekymmersamt.

Desto roligare hade Jönköpingslaget det i European Champions Cup.

Det blev 4-1-seger över slovakiska Dukla Trencin på fredagskvällen.

Segern säkrades redan efter sex minuters spel då HV tagit ledningen med 3-0.

- Det blev en enkel resa i början med 1-0 redan efter 1.12 (Peter Ekelund), 2-0 efter 1.58 (Per-Åge Skröder) och 3-0 efter 6.53 (Simon Skoog), säger tränaren Pär Mårts.

- Men den starten höll på att förstöra för oss för vi blev alldeles för bekväma i andra perioden. Nu lyckades vi klara oss ur den stormen och sen spelade vi bra igen i den tredje perioden.

Andra perioden blev mållös. I den sista gjorde Anders Eriksson 4-0 innan Peter Fabus gjorde reduceringsmålet 2,5 minut från slutet.

HV-målvakten Stefan Liv tog 17 av 18 skott.

- Han var väldigt bra. Men jag vill också framhålla juniorerna Ola Svanberg, Niklas Hjalmarsson och Alexander Larsson som klarade av det här galant.

Dukla Trencin har en NHL-spelare i laget, Pavol Demitra från St Louis.

- Men han syntes knappt, säger Mårts.

HV 71 ligger på kvalplats i elitserien. Men resan till S:t Petersburg och spel i den nya Europacupen kändes inte besvärande - tvärtom:

- Nu när vi inte spelade i elitserien och det inte gällde poäng så hade vi kul. Det fanns en lekfullhet i laget som jag inte sett på länge. Så det var nyttigt att komma hit, menar Mårts.

- Vi har pratat positivt om det här och killarna kunde verkligen släppa loss och ha kul. Jag tror att de kan ta med sig det hem till elitserien.

På lördagen väntar ryska Omsk, med bland andra Jaromir Jagr i laget.

Ingela Ahlberg/TT