”Stallorder är absurt”

SPORTBLADET

Red Bull låter båda sina förare kämpa om segrarna

Foto: Sebastian Vettel och Mark Webber firar Webbers seger i Monaco.

De dominerar i kvalen.

De leder VM. De slåss mot varandra.

– Hos oss finns inga stallorder, säger Red Bulls boss Dietrich Mateschitz.

Inför helgens lopp i Turkiet så har Red Bull tagit samtliga pole positioner den här säsongen och nu är de även i toppen av VM-tabellen.

Både Mark Webber, som vunnit de två senaste loppen, och Sebastian Vettel har 78 poäng.

Webber är VM-ledare tack vare sina två segrar.

Vettel har bara en.

Inga stallorder

Men tro inte att teamet, som leds av miljardären Dietrich Mateschitz från Österrike, kommer att välja en förare framför den andre.

– Hos oss finns inga stallorder, den bättre eller mer tursamme av de två får lov att vinna, säger Dietrich Mateschitz till tyska Bild am Sonntag.

– Att ha stallorder där man gör en förare till etta och ser till att han får fördelar vid depåstopp och håller på med andra tricks för att ge honom ett par poäng mer, det blir absurt. Stallorder vore helt enkelt fel.

Därför kommer Sebastian Vettel och Mark Webber fortsätta att köra mot varandra.

– Sebastian ger intrycket av att vara smart, öppen och glad kille, men han är också stenhård, medan Mark är den sanna bilden av en rättvis och atletisk idrottsman, säger Red Bulls boss.

Webber är het

När det gäller Mark Webber går hans kontrakt med teamet ut efter säsongen och det har spekulerats i om Kimi Räikkönen ska ersätta honom. Men australiern, som drabbades av ett svårt benbrott inför förra säsongen, går mot sin bästa säsong och har flera dörrar öppna inför framtiden.

Lägga av vill han inte.

– Mark är fantastisk, en mycket uppskattad medlem av vårt team. När tiden är mogen kommer vi att ha ett samtal om kontraktet och jag är övertygad om att det blir ett kort snack.

Enligt uppgifter till Sportbladet så inleddes samtalen mellan Red Bull och Webbers management under helgen i Monaco.

– Jag har ingen plats hos Red Bull än, men jag trivs här, säger Mark Webber till News of the World.

– Just nu tänker jag bara från lopp till lopp, resten löser sig. Det är hundra poäng kvar att slåss om i år och jag koncentrerar mig på mitt jobb. Om sex veckor lär vi ha en klarare bild.

Men det betyder inte att han inte kan tänka sig andra arbetsgivare:

– Vi har gått igenom mycket tillsammans och jag har ett bra förhållande till teamet. Men det är sådant som kan förändras fort och man vet aldrig vad som väntar bakom nästa krök, säger han till Mail on Sunday.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1