”Fantastiskt, vi har längtat efter nya skiddrottningar”

SPORTBLADET

Charlotte Kalla charmar alla: Skidor har en stor plats i svenska folkets hjärtan

1 av 7 | Foto: Charlotte Kalla jublar efter sitt OS-guld i Vancouver. Foto: AP

Anja? Alshammar? Helena Ekholm?

Inte ens om man slår ihop deras röster.

När Sifo, Sportbladet och SVT frågar svenska folket om vilken idrottskvinna som är favoriten är vinnaren självskriven.

– Fantastiskt kul. Vi har längtat efter nya skiddrottningar, säger Charlotte Kalla.

Du är mer än dubbelt så poppis som Anja Pärson och får nästan tre gånger fler röster än Carolina Klüft. Hur känns det?

– Oj. Fantastiskt. Jag har svårt att greppa det. Skidor måste vara en stor sport eftersom jag hörde att Marcus (Hellner) också har fått mycket röster. Så det här är inte bara kul för mig utan för hela sporten. Vi har ögonen på oss.

Varför älskar vi längdåkare?

– Precis som i Norge har sporten länge haft en stor plats i svenska folkets hjärtan. Den har mycket tradition och framgångar genom tiderna. Men vi hade inte haft mycket framskjutna placeringar på de länge distanserna på ett par år, så när det nu har höjts ett snäpp blir folk glada. Vi har längtat efter nya skidkungar och -drottningar att följa. Och givetvis drar OS-succén med sig popularitet.

”Äldre har det i blodet”

Vad har du som gör dig så poppis?

– Jag tror inte det är min uppgift att svara på det. Det är andra som får bedöma det.

Du är populär i alla kategorier, men störst i gruppen 65+. Hur känns det att ha pensionärernas kärlek?

– Hm... de har mycket erfarenhet på livet, så... Äh, men när jag väl är ute, som när jag var i Norrköping och delade ut yoghurt, så var det mest äldre personer och barn som tog sig tid att prata. Många äldre har skidåkning i blodet. De känner att man har något gemensamt och kommer fram för att berätta att de motionerar och har åkt si och så många vasalopp. Äldre kan verkligen relatera till skidåkningen, kanske för att den kategorin hade bättre vintrar än de yngre.

Ditt ansikte är välkänt nu. Hur ofta önskar du att du kunde vara osynlig?

– Den tanken har inte slagit mig. Det är oftast när man är kring skidtävlingar som folk känner igen en.

Hur är det där jämfört med för ett par år sedan?

– Det är lite mer omkring för mig. Uppdragen kommer oftare. Fler tävlingar är bevakade. Jag märker störst skillnad på hemmaplan, i Sverige. Där är trycket riktigt stort.

Hur pressande är det?

– Inget. Det är bara inspirerande att många tror på mig. Tror att jag har kapaciteten.

Och hur är det att alltid omgärdas av såna som jag?

– Jag tycker det funkar bra. Samarbetet med Torbjörn (Nordvall, presschef) har varit skönt i höst. Jag har vetat att ”i dag har vi mediaträff”, då snackar jag med alla journalister den dagen och slipper helt en annan.

Hyllar Alshammar

Vi har ditt nummer, men du svarar bara ibland. Vad hade hänt om du hade kört med en helt öppen linje där vilken reporter som helst hade nått dig på två signaler?

– Alltså, det som är svårt är inte själva telefonintervjuerna, utan att vara tillgänglig en bestämd tid. Vet jag att ”14.30 kommer det ringa” kan jag inte träna just då. Skidåkning är en speciell livsstil där man behöver hinna träna ofta. Och det som tar allra mest tid är intervjuer hemma-hos med fotografering och så. Jag har lärt mig att det går att göra en bra intervju på 15 minuter, man behöver inte prata en timme.

Okej. Jag tror vi har pratat drygt 14 minuter nu, så jag har en sista fråga: Vilken svensk idrottskvinna är din favorit?

– Jag tycker Therese Alshammar verkligen verkar ha funnit harmoni. Den glädje som hon utstrålade senast i kortbane-VM när hon tog sitt guld tyder på att hon hittat ren glädje i idrotten. Det är kul att se.

En jultradition är Sportbladets undersökning om sportvanor. I år har vi tillsammans med Sifo & SVT intervjuat 1 000 personer runt om i landet.

Undersökningen gjordes under perioden 6–9 december, (det vill säga innan Handbolls-EM för damerna drog i gång).

I dag presenteras den tredje av fyra delar.

ARTIKELN HANDLAR OM