Vettels krasch blev McLarens stora lycka

SPORTBLADET

Red Bullförarna körde ihop och McLaren gick i från

1 av 2 | Foto: Sebastian Vettel försökte passera Mark webber då de hakade i varandra och Vettel snurrade av banan och fick bryta.

Red Bull tog sin vana trogen pole position i kvalet, det var stallets sjunde pole position och Mark Webbers tredje raka.

Lewis Hamilton kvalade in som tvåa och slog sig in mellan Red Bull-bilarna.

Men efter att ha legat i täten stjälpte Red Bullförarna varandra då Sebastian Vettel försöke passera Webber och de hakade i varandra.

Turkiets GP blev en het historia, temperaturen låg på 28 grader när det var dags för race och på banan var det närmare 50 grader varmt.

Och hetare skulle det bli. Red Bull och McLaren hade kvalificerat sig på de fyra främsta platserna och Jenson Button var positivt överraskad efter kvalet där han tog fjärde startposition.

– Jag tycker vi är mycket närmare Red Bull än jag väntadade mig, sade han till pressen efter kvalet.

Lewis Hamilton som var tvåa i kvalet var beredd på en tuff start i loppet.

– Det kommer att vara svårt att få en bra start från den smutsiga sidan av gridden, men jag ska försöka göra mitt bästa för att ta mig förbi Mark Webber, sa Lewis Hamilton till Viasat.

Vettel täckte upp

Hettan gjorde det extra svårt att få däcken att hålla. Lucas Di Grassi fick problem med oljeläckage från sin bil och tvingades starta från depån.

Vid starten täckte Vettel upp så Hamilton inte kunde passera, men Hamilton smög tillbaka upp på andra plats redan i kurva fyra. Mucaken Schumacher startade bra och var uppe på fjärde plats, men Button tryckte sig förbi i tysken i kurva tolv.

Nico Hülkenberg fick gå i depå efter att ha fått punktering efter en sammanstötning med Adrian Sutil. Även Sebastian Buemi gick snabbt i depå och bytte däck redan under det första varvet.

Lewis Hamilton pressade stenhårt och låg tätt i hasorna på Webber, en taktik som slet hårt på Hamiltons framdäck. På det tolfte varvet gick Alonso i depå för att byta till hårdare däck, medan duellen i täten fortfarande pågick. Hamilton letade öppningar men kom inte förbi och de två gick i depå samtidigt efter det 16:e varvet. Webber var något snabbare vid däckbytet, Hamilton drabbades av lite småstrul och Red Bullföraren fick genast en lucka. Sebastian Vettel kunde därmed glida upp på andraplats. Hamilton jagade Vettel som en bålgeting och var nästan förbi när han bromsade på sig.

Längre bak i fältet höll Mercedesförarna Schumacher och Rosberg stadigt platserna fem och sex, medan Renault och Ferrari slogs om platserna sju till tio.

Knappt halvvägs in i loppet seglade ett stort regnmoln in över banan och teamen började varna sina förare för att en kort regnskur var att vänta.

Efter 30 varv körda låg Red Bull och McLaren i en grupp för sig och kämpade om pallplatserna. Med 40 varv körda började regnet falla.

Red Bulls stora miss

På det 41:a varvet gjorde Sebastian Vettel ett försök att gå om Webber, men de hakade i varandra och Vettel snurrar av banan och får bryta. Besvikelsen var total i Red Bull teamet.

Därmed var det öppet för McLarenstallet. Hamilton gick upp i ledning före Jenson Button medan Webber halkade ner till tredjeplats. McLarenförarna gav sig också in i en galen duell efter 49 varv, först passerade Button sin stallkamrat, men Hamilton svarade och tog tillbaka ledningen.

Hamilton höll undan och vann före stallkamraten Jenson Button och Mark Webber som blev trea.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1