Mikko Hirvonen: ”En fantastisk start”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Satte Loeb på plats
i VM-premiären

Mikko hirvonen (till höger) och kartläsaren Jarmo Lehtinen firar sin seger i Svenska rallyt.
Foto: Micke Fransson, Scanpix
Mikko hirvonen (till höger) och kartläsaren Jarmo Lehtinen firar sin seger i Svenska rallyt.

Mikko Hirvonen har fått en kalasbra start på årets rally-VM, seger i Värmlandsskogarna ger finländaren gott självförtroende i kampen om VM-titeln. Viktiga poäng för Fordföraren som ska försöka knäcka den sexfaldige världsmästaren Sébastien Loeb.

Att snö inte är ett favoritunderlag för den sexfaldige världsmästaren Sébsastien Loeb stod klart under Svenska rallyt. Underlaget var svårbemästrat, mycket snö och höga vallar ökade riskerna för att fastna i drivor, samtidigt som sträckorna snabbt blev spåriga och fyllda med löst grus som slet hårt på däck och dubbar.

Loeb jagade

Loeb pressade på, men kunde inte skaka av sig Mikko Hirvonen som tog kommandot i rallyt under fredagen. Fransmannen jagade frenetiskt för att komma ikapp, men när han inte kunde rubba Hirvonen gav Loeb upp.

– Det går inte, jag har bestämt mig för att sluta kämpa, sade Citroënföraren efter SS18.

– Hirvonen är en värdig vinnare, han har kört perfekt och jag har inte kunnat göra något för att slå honom sa Loeb efter målgången till P4 Värmland.

Hirvonen verkade spänd inför avslutningen, men han lyckades hålla ihop det.

– Jag var så nervös på de sista sträckorna, det är en helt fantastisk start på säsongen att få vinna premiären. Det känns jätteskönt, säger Mikko Hirvonen till P4 Värmland.

Hirvonen drog ifrån och kunde ta sin första seger i Svenska rallyt. En seger som betyder mycket för Fordstallet i kampen om VM-titeln. Jari-Matti Latvala skötte sitt uppdrag och med sin tredjeplats hjälpte han till att ta viktiga poäng för Ford i märkesmästerskapet.

– Jag är mycket nöjd med att bli trea så här i början av säsongen. Vi kämpade med att hitta farten på fredagen men det blev bättre på lördagen. Det kommer att bli en tuff match med Dani Sordo under säsongen. Han är snabbare än jag på asfalt och det blir en väldigt tuff uppgift att slå honom på grus, säger Latvala till P4 Värmland.

”Man kunde springa förbi oss”

Marcus Grönholm gjorde en bejublad comeback i Svenska rallyt som han vunnit fem gånger. I en av Stobartstallets bilar visade Grönholm att erfarenhet räcker långt, han tog en sträckseger och var med och slogs uppe i täten på flera sträckor. Tyvärr gjorde tekniska problem och däckslitaget att Grönholm blandade topplaceringar med djupdykningar. Hade det inte varit för ett elfel tidigt i tävlingen hade Grönholm kunnat vara med och slåss i den absoluta toppen.

– Jag har inte kört på snö på tre år och det har bitvis gått bra, det är jag glad över. Men det var lite för många kilometer för de här däcken. Det var inte roligt här på sista sträckan i skidbacken, man kunde ju springa förbi oss, sade Grönholm till P4 Värmland.

För Petter Solberg som kör i ett privat Citroënstall blev Svenska rallyt en besvikelse. Efter en krasch på den inledande superspecialen hämmades Solberg hela tävlingen av småtrassel. Det var svårt för norrmannen att hitta rytmen och att få det att stämma.

– Fy fan, nu är det över. Jag har slitit ut dubben helt. Det är bara att satsa vidare, huvudsaken är att vi är igång och kör VM, sa Solberg till P4 Värmland efter målgången på sista sträckan.

Henning slog brorsan

Brodern Henning lyckades bättre trots att stötdämparen gick sönder på den avslutande sträckan.

– Det har inte varit en så rolig tävling det här när det blir så här med däcken. Det är lite tråkigare att köra, säger Henning Solberg apropå att många förare tvingats sakta ner för att spara däcken under tävlingen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN