”Det ska stå Jofa på min plastskalle”

Radioprofilen drömmer om comeback åtta månader efter stroken

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

OS i februari skulle vara nästa års höjdpunkt men istället för att läsa på inför spelen trampar radioprofilen Mats Dahlberg mil efter mil på sin träningscykeln.

För na.se berättar 65-åringen om vägen tillbaka efter sin stroke, stödet från idrottsvärlden och uppmuntran från barnbarnen.

– Det är en av de sakerna som håller en igång.

Det har nu gått åtta månader sedan radioprofilen Mats Dahlberg drabbades av en stroke på hotellrummet i Borlänge, timmar efter att han refererat ishockeymatchen mellan Mora och Leksand. Nu tränar radioprofilen för att komma tillbaka till en så normal vardag som möjligt.

Vänster sida av kroppen släpar fortfarande efter funktionellt men den populära rösten har 65-åringen i behåll. Någon tidsplan för rehabiliteringen finns inte men Dahlbergs eget mål är glasklart: Att få avsluta radiokarriären som han planerade med alpina VM i Åre 2019, säger han till na.se.

”Ska stå Jofa på platsskallen”

Vi höger tinning har Dahlberg en inbuktning efter att läkarna tvingats såga bort och sätta tillbaka hans skallben. Han säger att han ”kan leva med hål i huvudet” men ska snart genomgå en ny skallröntgen.

– Om det släppt för mycket måste man ta bort det igen, göra en ny operation och sätta dit en plastskalle. Jofa står det på den, istället för Spaps kommer min att heta Mats...

Signerad hälsning från alpina landslaget

Nyligen var 65-åringen och såg IFK Örebros damer spela mot Hammarby i handboll och på hans vardagsrumsbord i Örebro ligger en signerad bild från det alpina landslaget med hälsningen "Krya på dig, kämpa", skriver na.se.

Idrottsvärlden är fortfarande nära och Dahlberg beskriver hur stödet i sociala medier varit en stor hjälp på hans väg tillbaka. Det och uppmuntran från barnbarnen.

– När jag kom tillbaka från Akademiska i Uppsala så låg det några teckningar på sängen på USÖ. De var från mina barnbarn. Stella som är sex år hade skrivit "till världens bästa farfar". Casper, som också är sex år, hade skrivit "Upp och hoppa morfar!" Då kände jag att det är klart att jag ska upp och hoppa. Det är en av de sakerna som håller en igång.

ARTIKELN HANDLAR OM