Putin: ”Anklagelserna är grundlösa”

SPORTBLADET

Nekar till inblandning i ryska dopingskandalen

Foto: Rysslands president Vladimir Putin.

Den ryska dopningskandalen har skapat stor uppståndelse.

Ryska säkerhetspolisen ska ha hjälpt till att dölja dopningsfall, men det är anklagelser som Rysslands president Vladimir Putin nekar till.

– Anklagelserna är grundlösa, säger Putins talesperson Dmitry Peskov.

Antidopningsorganisationen Wada gick i går ut med en rapport där det framkom att 1 417 dopningsprov hade förstörts.

Wadas Moskvabaserade laboratorium, med chefen Grigorij Rodtjenko som huvudmisstänkt, ska ha förstört proven för att undanröja bevis och sedan fått hjälp av den ryska säkerhetspolisen med att dölja dopningfallen.

”Finns inga bevis”

Nu har dock Rysslands president Vladimir Putin nekat till att den ryska staten ska ha haft någon inblandning i skandalen.

– Anklagelserna om att dopningen ska ha varit sponsrad av staten är grundlösa, säger Putins talesperson Dmitry Peskov i ett uttalande.

Rapporten har skapat stor uppståndelse i friidrottsvärlden och Wada anser att Rysslands bör stängas av från samtliga mästerskap, både VM och OS, under 2016.

– Så länge det inte finns några bevis är det svårt att fundera över anklagelserna som dessutom verkar vara grundlösa, säger Putins talesperson.

Rysk organisation nekar

Därmed står Ryssland fast vid de kommentarer som den ryska antidopningsorganisationen Rusada kom med i går och kommer inte att lägga sig platt efter Wadas utredning.

– Om vi pratar om de förstörda testerna (1417 enligt rapporten) så har jag bara sett en rapport och uttalanden utan bevisunderlag. Det här gäller också anklagelserna om mutor från idrottare. Jag ser ingen logik här. Alla anklagelser är ogrundande i nuläget, sa ordföranden Nikita Kamajev i går.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

IAAF

Wada

Friidrott