Drog hela 190 kilo i marklyft – bara 16 år

Uppdaterad 2015-09-18 | Publicerad 2015-09-16

Fotbollsspelaren Lee Winroth krossade världsrekordet

Hon vägrade att diagnosen skolios skulle sätta stopp för hennes fotbollskarriär redan som liten.

Nu har Lee Winroth, 17, varit med och spelat Kvarnsveden upp i damallsvenskan – och klarat världsrekordvikten 190 kilo i marklyft.

– När folk frågat vad jag gjort, så vågar jag knappt säga det till vissa, säger hon.

Lee Winroth spelar i Kvarnsveden
Lee Winroth spelar i Kvarnsveden

Lee Winroth andas in. Andas ut. Slår händerna i väggen.

Sedan går den då 67 kilo tunga och 16 år gamla fotbollsspelaren fram och drar 190 kilo i marklyft.

Det officiella världsrekordet i hennes viktklass ligger på 175 kilo men eftersom det här lyftet gjordes på en träning gills det inte.

Men det är inte mindre häpnadsväckande för det.

– Det blir en jäkla kick, det är helt sjukt. Som att vinna en fotbollsmatch eller final. Även om styrkelyft inte är något jag satsar på är det en sådan skön känsla.

Vad rörde sig i skallen innan det lyftet?

– Hehe. Det existerar inte att jag kan misslyckas. Det enda jag tänker är att det bara är att göra det. Så är det med all träning. Allt sitter i skallen.

Diagnostiserades med skolios

Lee Winroth (vid lyftet 16 år) har precis fyllt 17 och så sent som i helgen spelade hon de sista 30 minuterna i Kvarnsvedens 6-0-kross av Östersund – en seger som innebar att laget för första gången är klart för damallsvenskan nästa säsong.

Men ett besked på en hälsokontroll i skolan för fem år sedan kunde satt stopp för fotbollskarriären.

Lee fick diagnosen skolios, det vill säga sned ryggrad, och i Winroths fall var utsikterna för en fotbollskarriär mörka.

Men tillsammans med pappa Oscar, som har en 30-årig erfarenhet av styrketräning, bestämde hon sig för börja träna på gym för att stärka ryggen.

– Till en början var det inte jätteroligt att åka till gymmet med pappa och hans killkompisar. Men sedan kom jag bara till en punkt där det var riktigt kul. Det handlar inte bara om träning utan om alla man känner där. Det är som ett andrahem.

"Har fått fajtats hårt"

Lee Winroth har under alla år fått kämpa mot de negativa röster som finns om styrketräning. För det är ett ämne som engagerar.

– Jag har fått fajtats hårt i tidigare lag mot fotbollstränare som inte alls tycker att det varit bra. Men jag har alltid gått emot.

– Jag glömmer aldrig när läkaren sa: 'om du ska börja gå till gymmet ska du ha klart för dig att du inte ska lyfta några tunga vikter'. Jag och pappa gjorde tvärtom. Vad skulle det hjälpa om vi gjorde några lätta repetitioner?

– Två år senare var jag tillbaka rak i ryggen. Det var lite skönt att motbevisa det de sa.

Winroth har det nordiska och svenska rekordet efter att ha lyft 170 kilo från golvet på SM tidigare i år.

Men det verkar inte finnas några gränser.

– Även om jag sysslar med styrkelyft vid sidan om, på skoj, så är jag så jäkla tävlingsinriktad. Mitt mål är att dra 200 kilo i år.

Vad har du fått för reaktioner på 190-kiloslyftet?

– När folk frågat vad jag gjort, så vågar jag knappt säga det till vissa killar. En polare på gymmet berättade för sin killkompis och han bytte sedan gym till ett annat för att jag var där. Det var inte så kul att höra. Jag vill inspirera folk, inte få dem att må dåligt.

Debut i allsvenskan stora målet

Lee Winroth inspireras nu själv av Kvarnsvedens avancemang till damallsvenskan och efter en säsong fylld av inhopp hoppas hon få vara med på resan.

– Hur många får göra debut i allsvenskan som 17-åring? Det trodde jag att jag skulle göra när jag var 25. Jag har inga höga krav alls utan har mer långsiktiga mål. Bara att träna med ett allsvenskt lag skulle betyda jättemycket för utvecklingen.

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.