Andersson: Vettel får fansen att tänka på en enda person

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Han är en ung tysk med flera VM-titlar och han jublar över sin första seger för Ferrari.

Det hade kunnat vara Michael Schumacher 1996.

Det är Sebastian Vettel 2015.

Inte sedan tävlingen i Kina 2006 har den tyska och italienska nationalsången spelats tillsammans för en vinnande bil från Ferrari. Då tog Michel Schumacher sin sista seger för det teamet som han gav fem VM-titlar.

Då hade Sebastian Vettel inte ens debuterat i F1, men han visste att det var dit och till den där röda bilen som han helst av allt ville. Nu, efter fyra VM-titlar och en tung avslutande säsong hos Red Bull, är han där och redan efter sitt andra lopp för stallet stod han överst på prispallen.

Han vann Malaysias GP efter en mästerlig körning, en smart taktik och sedan han hanterat däcken på ett ypperligt sätt. Borta var den truliga uppsynen och bortförklaringarna från förra året, han körde som den mästare han är och han körde på ett sätt som får Ferrarifans världen över att tänka på en enda person – Michael Schumacher.

– Det var inte bara en barndomsdröm som gick i uppfyllelse för mig i dag, det var flera, sa Vettel på presskonferensen efter Malaysias GP.

– När jag gick in genom grinden till Maranello för första gången gick en dröm i uppfyllelse. Förra gången jag var där var jag barn och då klättrade jag upp för att kika över staketet när Michael Schumacher körde sin Ferrari. Nu är det jag som kör den knallröda bilen.

En barndomshjälte för Vettel

Schumacher kom till Ferrari som 27-åring 1996 och han hade två VM-titlar med sig. I sitt sjunde lopp för teamet körde han hem sin första seger, trots tekniska problem var han överlägsen i regnet under Spaniens GP. Han vann tre segrar den säsongen och slutade på tredje plats i VM.

Därefter inledde Ferrari klättringen mot toppen och mellan 2000 och 2004 regerade teamet F1-världen. Michael Schumacher har slagit fler rekord och vunnit fler VM-titlar än någon annan förare.

– När jag växte upp så var Michael en hjälte för oss alla och då talar jag för varje enskilt barn som körde go-kart i Tyskland. Vi såg upp till honom och han kom och tittade när vi körde, en gång varje år. Det betydde allt för oss, säger Sebastian Vettel, 27.

Vill sätta egna avtryck

Michael Schumacher avslutade sin karriär hos Ferrari 2006 och även om han körde tre år för Mercedes är han fortfarande en mycket stor hjälte i Italien.

– Jag tror att om vi, då pratar jag om teamet och om båda förarna, kommer någonstans i närheten av det som han och Ferrari lyckades med så ligger vi bra till, säger Vettel.

– Det är enormt stora fotspår att kliva i, men målet är inte att fylla dem. Det allra bästa vore om vi kunde lämna våra egna märken efter oss på vägen framåt.

Publicerad: