Uppsala anmäler rasistiskt påhopp

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Södertäljes Andersson anmäld

Foto: Bildbyrån

Förbundet har inlett en undersökningen efter gårdagens rasistanklagelse mot Södertäljes Aaron Andersson.

Även Uppsala anmäler händelsen.

– Det är oacceptabelt. Vi är väldigt upprörda, säger Staffan Persson, ordförande i Uppsala basket.

Med fem minuter kvar av gårdagens final mellan Södertälje och Uppsala hettade det till ordentligt på plan efter en situation mellan Brice Massamba och Aaron Andersson. I situationen som uppstod ska Södertäljes Andersson ha uttalat sig rasistiskt. Enligt UNT ska Andersson ha sagt: "get this fucking african off me”.

"Rasism är aldrig okej"

Förbundet har startat en egen undersökning om det som hänt.

- Vi försöker ta reda på fakta. Vi ser väldigt allvarligt på påståendena, å andra sidan dömer vi ingen förrän vi vet fakta, säger Hans von Uthman, ordförande Svensk basket.

– Det är möjligt att vi landar i att ord står mot ord, men vi vill ändå visa att vi tar allvarligt på påståendena.  Rasism är aldrig okej, oavsett hur heta känslor det är. Men jag vill poängtera att vi inte anklagar eller dömer någon när vi inte har fakta,  fortsätter han.

"Det är oacceptabelt"

Även Uppsala reagerar med full kraft och kommer att anmäla händelsen till disciplinnämnden.

– Vi är väldigt upprörda. Det är en katastrof och oacceptabelt. Det är sådant som inte får hända. Det här är inte den tändvätskan vi vill ha inför nästa match, säger Staffan Persson

Även Södertäljes hemmapublik ska ha kommit med rasistiska glåpord under matchen. Staffan Persson har pratat med de ansvariga i Södertälje om det som hände på läktaren.

– Jag hoppas att Södertälje identifierar de som ropade rasistiska påhopp i publiken. Vi vill inte ha dem i Uppsala på fredag, säger Persson.

Södertäljes assisterande coach Ludwig Degernäs säger att han inte märkte av påhoppet.

– Jag har varken hört eller sett någonting. Jag känner Aaron och Brice väldigt väl, men det är svårt att säga något innan vi vet mer. Vi får kolla på matchen, sen får vi prata med de som är berörda, säger han till LT.

Aaron Andersson förnekar att han uttalat sig rasistiskt.  Om han anses skyldig riskerar han att stängas av.

Domarna uppger att de inte hört det som sagts.

Publicerad: