Svensk Antidoping: ”Vill hjälpa Ryssland”

Ryssland portas från OS, medan rena atleter får tävla under neutral flagg.

Nu vill Svensk Antidoping hjälpa ryssarna.

– Vi är beredda att hjälpa Ryssland att reorganisera sin antidopningsverksamhet på alla sätt vi kan, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Dopingkommissionen, i ett pressmeddelande.

På tisdagen kom beskedet att Ryssland portas från OS i Sydkorea, men att ryska, rena, atleter får tävla under neutral flagg.

Den beslutet fattade Internationella olympiska kommittén efter att de ska ha fått tillräckliga bevis om en statsstyrd rysk dopning under OS i Sotji 2014.

– Ett livsviktigt beslut. Om man inte hade tagit tag i det här på allvar skulle det kunna ha fått en degenererande effekt som hade underminerat idrottens värde, sa Peter Reinebo, ordförande i Sveriges olympiska kommitté, och fick medhåll av bland andra Matt Richardson, chef för Riksidrottsförbundets antidopningsavdelning.

”Svårt att acceptera”

– Jag har svårt att acceptera Ryssland som idrottsland tills de kan erkänna vad de hållit på med, sa Richardson.

Samtidigt har Ryssland kallat IOK-beslutet för ”förolämpande” och "oprofessionellt" och meddelat att man kommer överklaga domen.

Svensk Antidoping har tagit del av avslöjandena av den ryska dopningen och är bekymrade över att Ryssland nekat till anklagelserna.

Andrén-Sundberg.
Andrén-Sundberg.

Nu vill kommissionen hjälpa Ryssland i antidopningsarbetet.

– Svensk Antidoping är beredda att hjälpa Ryssland att reorganisera sin antidopningsverksamhet på alla sätt som vi kan och redan i dag testar det svenska dopningslaboratoriet ryska dopningsprov i Huddinge, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Dopingkommissionen, i ett pressmeddelande.

”Vill tävla mot dem i ärlig kamp”

Där skriver kommissionen att den dopning som Ryssland sysslat med förstör både förtroendet för antidopningsverksamheten och glädjen med idrotten.

– När otvetydiga bevis lagts fram av två oberoende rapporter om systematisk dopning på denna nivå är det viktigt att maximalt tydligt säga ifrån att ”detta kan inte accepteras inom idrottsrörelsen”, säger Åke Andrén-Sandberg.

Svensk Antidopning menar att rysk antidopning gjort framsteg det senaste året, men att de inte är ”i närheten av vad som krävs för att återupprätta förtroendet för rysk idrott och rysk antidopning”.

– Svensk Antidoping önskar att rysk antidopning ska kunna återupprättas så att vi får se ryska idrottsutövare tävla på de internationella arenorna igen och att våra svenska idrottsutövare då får tävla mot dem i ärlig kamp, säger Åke Andrén-Sandberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.