Ryske skidtränaren: ”Känner oss jagade”

Markus Cramer, förbundskapten.
Markus Cramer, förbundskapten.

LILLEHAMMER. Sex ryska åkare stoppas från att tävla i världscupen.

Och förbundskaptenen Markus Cramer är allt annat än nöjd.

– Vi känner oss jagade av media, säger han.

Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Maxim Vylegzhanin och Alexej Petukhov har tidigare stoppats från att tävla i OS.

I går kom även beslutet att de sex ryska skidåkarna stoppas från att tävla i världscupen.

– Det här kommer väldigt oväntat. För en vecka sedan lät det som att vi skulle få ett helt annat besked, sa det ryska landslagets presschef Jelena Välbe i går.

Tränade som vanligt

Men trots internationella skidförbundets (Fis) avstängning tränade de ryska åkarna som vanligt inför världscuptävlingarna i Lillehammer i morgon.

– I går hade vi ett möte och försökte bestämma hur vi ska göra. Nu har vi frågat Fis om vad som är tillåtet. En avstängning är inte samma sak som diskvalificering. Just nu är situationen i Ryssland inte bra, så vissa är i träning fram till att vi får svar från Fis. För under förra året när vi hade åkare avstängda fick de träna med oss, så nu undrar vi om det är samma sak, säger ryske förbundskaptenen Markus Cramer till Sportbladet.

Legkov under förlägret i Val Senales.
Legkov under förlägret i Val Senales.

Men Cramer har inga förhoppningar om att någon av de avstängda åkarna, som är avstängda tills vidare, kommer till start i morgon.

– Nej, det tror jag inte. För tillfället är de avstängda, men vi vet inte hur länge. Förhoppningsvis kommer det ett beslut snart. Vi försöker hålla formen på åkarna.

”Jagade av media”

Samtidigt är Cramer missnöjd med både tajmingen och menar att media bedriver en häxjakt mot de ryska åkarna.

– Jag vet att det är tufft för Fis också eftersom det inte finns några bevis, men det är hårt för åkarna också. En vecka före kunde de komma till start, nu kan de inte det. Det är så mycket fram och tillbaka, säger han och fortsätter:

– Vi vill inte göra något fel, vi försöker alltid följa reglerna. Vi tänker inte stressa på Fis och inte heller åkarna. Men vi känner oss jagade av media och vårt jobb är att hålla åkarna säkra.

Har du pratat med Legkov?

– Ja. För Legkov är det viktigaste just nu en guldmedalj (i OS). Men i dagsläget vet vi inte ens om han kan tävla. Vi hoppas båda på ett bra beslut i Cas (idrottens skiljedomstol), men vi vet inte hur lång tid det tar.

Så tävlar de i helgen:

LÖRDAG: Sprint (finaler 11.30)

SÖNDAG: Skiathlon damer (10.00) och herrar (11.45).

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.