Simmar längst i svenska truppen

Foto: BILDBYRÅN
Adam Paulsson.
SPORTBLADET

BERLIN. Det finns ett par i den svenska truppen som kan gå hur långt som helst.

Där finns bara en som kan simma hur långt som helst.

– Jag kommer alltid att tävla de längre distanserna, säger Adam Paulsson, landslagets ende långsimmare.

På 2000-talet är svensk simning synonymt med sprint. Succéerna kommer på korta distanser, medaljerna regnar in när det fräser i vattnet.

En bild av hur utvecklingen stagnerat:

I Stockholm hålls distriktsrekordet på 800 och 1500 meter frisim fortfarande av den nuvarande förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

Hon slog de där rekorden i början av 80-talet.

”Det var segt”

Under EM i Berlin finns i alla fall en talang som simmar lite längre. Adam Paulsson, 19-åring från Borås, simmade i morse in som 31:a i försöken på 800 meter.

– Det var segt, men det är 4x200 i morgon, då får jag tagga till. Det är roligare att simma ihop än att simma själv, säger han.

I höst flyttar Paulsson upp till Stockholm för att delta i satsningen kring Nationellt Elitcentrum (NEC), på sikt kommer han att satsa hårdast på 400 meter.

– Jo, jag ska alltid tävla de längre, men det blir kanske inte fokus. Jag tror jag kan få ut mest av min simning på 400.

NEC-satsningen är ett steg, men Ulrika Sandmark efterlyser fler.

– Han måste ut i världen, träna med andra långdistanssimmare.

Och det är på gång.

Långt till världseliten

Genom landslagsmassören Jozef Michlewicz har Adam Paulsson fått kontakt med polska landslagssimmare för att höra sig för om ett utbyte.

– De har många som är lika gamla som mig och väldigt duktiga, säger han.

– Sedan har jag alltid drömt om att åka till Australien. Det vore en dröm om man kan utnyttja Michelles (Coleman) kontakter och åka dit och sparra mot de bästa i världen.

I Denis Cotrells team?

– Ja, han har bara långdistansare.

Först NEC, sedan Polen eller Australien. Till världseliten är det långt, men utvecklingspotentialen finns. Och vägen dit kommer i alla fall att bli lite roligare.

– Hemma i Borås tränar jag helt själv, bara mot klockan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning