Wegerup: Kan skapa oro i VM

SPORTBLADET

En viktig vinst men grumlad segersötma.

Kosovare Asllani kritiserar öppet Pia Sundhage och anklagar henne, underförstått, för att favorisera lagkamraten Olivia Schough.

Den svenska förbundskaptenen tog direkt ett krissamtal med Asllani och det var det enda rätta för att få känslorna att lägga sig.

Foto: Sportbladets Jennifer Wegerup på plats i Starogard Gdanski.

Vinst med 4–0 och nu har Sverige VM-himlen runt hörnet.

Pia Sundhage och hennes spelare har genomfört ett närmast perfekt kvalspel.

Åtminstone sett till resultaten.

Men i går kväll efter matchen kom det mesta att handla om Kosovare Asllanis öppna kritik av förbundskapten Pia Sundhage. Kosse gillade inte att bli bänkad och det är som det ska. Ingen spelare vill vara avbytare och särskilt inte en internationell storstjärna som Asllani.

Det häpnadsväckande är däremot hennes kritik av Sundhage inför rullande tv-kameror och bandspelare.

En så rutinerad spelare som ”Kosse” vet precis vilka rubriker hon skapar med sådana uttalanden. Men hon tycks varken ha velat eller kunnat hålla inne med sina känslor.

PSG-profilen säger rakt ut att ”det är personligt” och inte handlar om fotboll. Asllani menar därmed att hon är petad av andra skäl än för sitt spel.

Syftade på lagkamraten?

Uttalandet ”om jag hade hetat något annat och dansat och sjungit och gjort mig till, kanske jag spelat” är inte nådigt.

Det går att tolka som att Asllani tycker att Sundhage är för plojig och fäst vid sin gitarr. Det går också att se som illa förtäckt kritik av valet av lagkamraten, och konkurrenten, Olivia Schough. Denna startade i stället för Asllani mot Polen.

Schough, som liksom sina systrar, lever med och för musiken. Schough som dansar och sjunger i klassiska youtube-klipp och som spelar gitarr, precis som Sundhage. Oliva Schough har också själv i flera intervjuer berättat om hur hon använder sig av musiken för att ladda. ”Jag uppträdde som Alcazar för hela laget före match”, säger hon i ett tv-inslag från Algarve Cup.

”Jag vill att vi ska ha go stämning före matcherna och då är vi några som tar tag i det och det uppskattas”, säger Schough.

Att Kosovare Asllani inte uppskattar den typen av uppladdning tycks dock rätt tydligt. Liksom att hon antyder att Pia Sundhage favoriserar spelare som plockar fram gitarren.

Alla måste inte dra jämnt i ett lag. Jag har aldrig köpt snacket om att just tjejer ska hålla sams och vara rara mot varandra.

I herrklubbarna är det vardagsmat att spelarna ryker ihop och det händer som bekant även i landslagen.

Med detta sagt så har Pia Sundhage ändå en situation hon måste fronta. Kosovare Asllani är trots allt en av lagets stora profiler och utspel som det här kan skapa obalans och oro, inte minst under pågående mästerskap.

Sundhage tog också klokt nog ett första samtal med sin frustrerade forward, sent i går kväll. En dialog som måste fortsätta.

Segern var ett styrkebesked

Även när det gäller spelet har Sverige en del kvar att jobba med. Starogard Gdanski tog emot med bländande sol varvat med hällande regn. Ungefär som Sveriges spel mot Polen. Ömsom vin, ömsom vatten.

Matcher mot ett sämre lag som inte har något att spela för är aldrig är lätta. Att svenskorna ändå vinner med 4–0 är ett styrkebevis.

Men innan det blågula VM-planet lyfter mot Kanada i juni nästa år måste Sverige bli mycket effektivare och med betydligt lägre felprocent i passningarna och större samordning mellan lagdelarna.

När det gäller konflikten mellan Pia Sundhage och Kosovare Asllani gjorde förbundskaptenen helt rätt som direkt i går kväll pratade med sin spelare.

Det lär inte vara nog. Men det var den rätta akuta åtgärden för att förhindra att sprickan mellan dem växer och blir oöverbrygglig.

ARTIKELN HANDLAR OM