”Svenskarna visades inte ens på tv-skärmen”

SPORTBLADET

Norska kängorna mot Sverige efter premiären

Foto: Fredrik Lindström.

– Jag vill inte göra livet surare för Sverige när de är nere i en sådan svacka, säger norska skidskytten Alexander Os när Dagbladet eftersöker en känga efter mixedstafetten.

”Svenskarna är för dåliga för att bli mobbade”, konstaterar den norska tidningen.

Skidskytte-VM är igång – men det kryllar knappast av svenska medaljhopp. Sporten där Sverige en gång i tiden var så framstående domineras i dag av länder som Frankrike, Tjeckien och – just det – Norge.

Norska Dagbladets krönikör Öyvind Godö menar att en gren som mixedstafetten inte togs på särskilt stort allvar i Norge när den var ny – till skillnad från i Sverige där ”de satsade allt på att bli bäst”.

När mixedstafetten avgjordes i går vann Tjeckien medan Norge knep bronset. Sverige kom först på 16:e plats.

”Sverige har gått från A till Ö”

Annat var det vid VM 2007 då Sverige vann guld med åkare som Helena Jonsson, Anna Carin Olofsson, Björn Ferry och Johan Bergman och Norge slutade åtta.

Men sedan dess har Sverige tappat mark medan Norge vunnit densamma. Eller som Dagbladets krönikör konstaterar:

”Medan Norge har gått från Ö till A, har Sverige gått från A till Ö”.

Ja, domen efter den svenska insatsen är minst sagt hår.

”Det gick så dåligt för de svenska skidskyttarna att de inte ens visades på tv-skärmen efter den första skjutningen. Vissa undrar kanske om Sverige överhuvudtaget deltog i stafetten”.

"Ferry gillar att slänga skit”

Frispråkige Björn Ferry vek sällan för att ge grannlandet en känga under den aktiva karriären. Men när Dagbladet försöker få en svensk känga ur norske åkaren Alexander Os har man ingen framgång.

– Det är orättvist att jämföra Sverige med Norge. Jag vill inte svara på sånt som Ferry sagt tidigare. Jag vill inte göra livet surare för Sverige när de är nere i en sådan svacka, säger Os till Dagbladet.

Eller som krönikör Godö till rubriken ”Nu är Sverige för dåliga för att bli mobbade” formulerar det:

”Björn Ferry gillar att slänga skit på Norge. Nu har han avslutat karriären, men hans svenska ersättare är så dåliga att de norska åkarna inte har samvete till att gå för verbal hämnd”.

Blir knappast bättre

Och inte ser det bättre ut inför resten av mästerskapet. Den mindre smickrande 16:e platsen – fyra minuter efter Tjeckien – åstadkoms trots att laget inte drog på sig en enda straffrunda och bara ådrog sig åtta extraskott.

”Det säger något om de små möjligheterna till förbättring senare i mästerskapet”, skriver Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte