Svenskan: ”Det var omskakande”

SPORTBLADET

Red förbi dödsolyckan: ”Ett halvt stup nästan”

Foto: Maria Hagman Eriksson.

NORMANDIE. Distansryttaren Maria Hagman Eriksson fick bryta sitt VM efter 11 mil.

I morse var hon en av alla ryttare som passerade dödsolyckan i etapp ett.

– Omskakande, men det var bara att bita ihop och rida vidare, säger hon.

Maria Hagman Eriksson och Bwuagadugo var en av 170 ekipage som gav sig ut på den 16 mil långa banan vid Atlantkusten klockan sju i morse. Efter etapp tre av fyra blev det stopp i veterinärkontrollen.

– Min häst var lite stel och gick inte rent. Det var så lerigt på banan att han fick kämpa för att komma fram, säger Hagman Eriksson.

Olyckan där hästen Dorado, från Costa Rica, kraschade in i ett träd och dog inträffade cirka 400 meter från veterinärkontrollen efter första etappen. Maria Hagman Eriksson såg inte själva olyckan med när hon red förbi låg hästen kvar.

”Halvt stup nästan”

– Det var i en 500 meter brant nedförsbacke, halvt stup nästan, och som en smal stig. Med 170 hästar som skulle ner där blir det trångt. Hästarna trängs och när de kommer i en klunga får de ett flyktbeteende, då kan det bli olyckor, säger hon.

Hon beklagar det som hänt med hade inga svårigheter att fortsätta.

– Man är så inne i tävlingen, säger hon.

Bwuagadugo repade sig efter en stunds vila och mår nu bra.

– Men så klart är det tråkigt att vi inte kunde fortsätta. Han kändes så fin ute på banan och vi hade bara slutspurten kvar. VM har ju varit det stora målet i år, säger Maria Hagman Eriksson.

Dorados ryttare Claudia Romero Chacon, 37, är ny i dessa sammanhang. Hon fördes i ambulans till sjukhus. Det har inte kommit någon uppdatering om tillståndet för henne.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport