”Var nära att sluta”

Häggström var rädd att komma ut under karriären: Jag mådde dåligt

Han kom ut som homo­sexuell sju år efter att han hade avslutat sin ­friidrottskarriär.

I dag anser Peter Häggström, 38, att tränarna måste ta mer ansvar inom idrotten.

– En 17-åring ska inte ­behöva ta det här själv ­utan det är ledarna som har det största ansvaret, säger han.

Förnekade Peter Häggström vågade inte komma ut ­under sin aktiva karriär som längdhoppare. Han förnekade sin homosexualitet i tio års tid.Foto
Förnekade Peter Häggström vågade inte komma ut ­under sin aktiva karriär som längdhoppare. Han förnekade sin homosexualitet i tio års tid.Foto

Att komma ut som homosexuell i idrottsvärlden är inte alltid enkelt. Det är Peter Häggström, före detta längdhoppare och numera expert i SVT, plågsamt medveten om.

1999 tog han äntligen mod till sig att berätta för sin familj att han var homosexuell – efter att ha burit på hemligheten i ett decennium.

Nära att sluta

– Jag hade förnekat det i tio år. Jag vågade inte berätta. Jag var ju elitidrottare, det var hela min identitet och på den tiden fanns det nästan ingen som hade vågat komma ut. Det fanns inte på min världskarta att berätta, ­säger han.

Tio år av garderobsmörker blev till slut för mycket.

– Jag mådde dåligt. Jag var väldigt nära att sluta med friidrotten. Men jag är så glad att jag till slut vågade ta steget att berätta för mina närmaste, det gjorde att den värsta bördan försvann, den att ljuga för mig själv, berättar han.

Hoppade 8,07

Året efter blev ett succéår. Häggström hoppade 8.07 – som andra svensken genom tiderna att hoppa över åtta meter. Därefter dröjde det ytterligare sju år innan Häggström kände sig redo att möta media.

– Men mottagandet blev enbart positivt. Men det finns en rå jargong inom idrotten som gör att det är otroligt viktigt för tränare och ledare att skapa en tolerant miljö där alla känner sig trygga. Jag tycker inte att 17-åringar ska behöva ta det själva utan det är tränarna som har det största ansvaret, säger han.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.