Möter mini-Bayern – svårt men slagbart

SPORTBLADET

För inte så länge sen hade man rest sig upp, knutit näven mot den himmelsblå skyn och stött ut ett ”JAAA!” när Malmö FF:s boll dragits mot Salzburg.

Det gör man inte längre.

Österrikiska lag var länge våra drömmotståndare. Nu möter MFF ett mini­-Bayern München.

Mycket svårt – men slagbart.

Kollade lite snabbt reaktionerna i Österrike. De var precis de samma som våra hade varit sett med 1980­ och 1990­talens svenska ögon. ”Lättare än så här får Salzburg aldrig att ta sig in i Champions League”, var en av de snabbaste kommentarerna.

FC Red Bull Salzburgs trupp värderas till ungefär 650 miljoner kronor, medan Malmös anses ligga på 120 miljoner totalt sett. I och för sig bara siffror i skyn, ingenting är värt någonting förrän någon betalat priset, men det är ändå en ganska bra vägledning om

styrkeförhållandet.

Att Salzburg ska vinna den österrikiska Bundesligan denna säsong är i förhandstipsen ställt utom allt tvivel. Truppen är så stark att en krönikör inför omstarten skrev att den nye tränaren Adi Hütter inte kan göra så mycket fel med detta spelarmaterial att man inte vinner titeln igen. Förra säsongen vann man med 18 poäng ner till Rapid Wien.

Malmös fördelar

Men just där ligger en av Malmös möjligheter. En ny tränare som vill sätta sin egen prägel på laget får inte alltid allt att fungera direkt även om Åge Hareide lyckats med det i MFF.

Salzburg är ett offensivt starkt lag som i ligan förra säsongen gjorde 110 mål på 36 matcher. Nya säsongen har inletts med tre raka segrar och målsskillnaden 13–1 efter att man i premiären visade var det så kallade skåpet ska stå och tvålade till förra säsongens tvåa Rapid Wien med 6–1.

Spanjoren Jonatan Soriano och brassen Alan blev förra säsongen Bundesligas toppskyttar med 31 respektive 26 mål. Av dessa 57 mål gjordes bara tre på straffar, som Soriano satte. Två väldigt svårmarkerade anfallare alltså som kommer att ge Malmös försvar tuffa matcher.

Malmös andra fördel tycker jag är att man börjar på bortaplan. Vi såg hur ett ganska dåligt läge kunde vändas på Swedbank stadion med ett massivt publiktryck i ryggen för di blåe som fick Malmöspelarna att lyfta sig något eller till och med några snäpp över sin normala nivå.

Snarare troligt än otroligt

Red Bull Salzburg har mer rutin än Malmö FF de senaste åren av internationellt spel men ser man till truppernas ålder är faktiskt österrikarna ännu yngre än Malmöspelarna. 23,7 år mot Malmös 23,8. Men det säger inte något speciellt eftersom det beror mer på vilken rutin nyckelspelarna har.

Malmös avgörande nyckelspelare kommer återigen Markus Rosenberg att bli. Han kommer att få löpa på egen hand i Salzburg och jaga kontringsmöjligheterna som Isaac Kiese Thelin förhoppningsvis kan skarva fram till honom. Rosenbergs form är en tredje fördel för MFF. Markus är snabb, målfarlig och har ett enormt självförtroende just nu.

Att Malmö gör något mål på bortaplan är snarare troligt än otroligt. Däremot måste försvaret agera mer stabilt än man gjorde när man släppte in fyra mot Sparta Prag. Att vända ett snudd på hopplöst underläge gör man sällan mer än en gång under en Champions League-säsong.