”Vågar tro och känna att han ska överleva”

Tvillingbrodern i lång intervju efter broderns olycka

avSimon Sjöstrand

Landslagsspelaren Jonathan Wikström, 26, ligger fortfarande i koma.

Nu berättar tvillingbrodern Alexander om oron, samtalen från USA – och om insamlingen som redan har passerat en halv miljon kronor.

– Det går inte att beskriva, säger Alexander till Sportbladet.

Det var den 4 mars som Jonathan Wikström, 26, svensk landslagsspelare i amerikansk fotboll, skadades allvarligt i en båtolycka i USA.

Jonathan och hans flickvän krockade med en bro och fördes båda till sjukhus med livshotande skador. Jonathan har drabbats av en allvarlig hjärnskada och hålls nedsövd på ett sjukhus i Pensacola.

– Det positiva är att Jonte andas av sig själv nu. Jag pratade med mamma för några timmar sedan och hon berättade att han svarat på enkla kommandon och verkar ha rörlighet i armar och ben. Och han hade kramat hennes hand, sa tvillingbrodern Alexander till Upsala Nya Tidning i lördags.

”Får info var fjärde timme”

Nu berättar han för Sportbladet att läkarna försöker väcka Jonathan med jämna mellanrum.

– Senaste rapporten i går var att han andas själv utan slang och sådär, och att han rör på ben och armar. Men han vill inte öppna ögonen eller säga något, säger Alexander, vars mamma och styvpappa är på plats hos Jonathan på sjukhuset.

– Jag får info med fyra timmars mellanrum, så länge det går med tidsskillnaden. Jag har ”Facetimeat” med honom två gånger och försökt prata med honom. Han rör lite på ögonen under ögonlocken, men öppnar inte ögonen.

Hur är det att prata med honom?

– Det är klart att det har varit jobbigt. Man har ju börjat känna att han kommer överleva, man vågar tro och känna det och det är jätteskönt, men frågan är hur mycket han kommer överleva, om du förstår. Är det min bror som kommer komma tillbaka?

Det är inte första gången som familjen Wikström går igenom en tragedi.

I september 2002 omkom Jonathan och Alexanders äldre bror Kristoffer i en bilolycka, 18 år gammal. Jonathan kommer själv in på sin storebror när han pratar om Alexander.

– Det räcker att förlora en brorsa. Man har ju tänkt så. Nu känner man så. Det var en stor tragedi när Kristoffer försvann. Man har ju börjat tro att Jonathan ska överleva, även om känslan inte är ”complete”. Vad man hört och sett verkar det som att han kommer överleva, men självklart har tanken funnits att han inte kommer klara det. Men den är mycket mindre nu.

Foto: Bildbyrån

”Är upp till honom”

Vet du vad som kommer hända med Jonathan den närmaste tiden?

– Jag vet inte speciellt mycket. Bara att få honom att vakna, det är det som är grejen. Men det är upp till honom, det vet ingen utom han.

Nico Widing, äldre kusin till Jonathan och Alexander, är en av alla i familjen som sitter och hoppas på fler positiva besked från sjukhuset.

– De väntar på att svullnaden i hjärnan ska gå ner. Det har bara gått en vecka, det är kort tid. Det får ta den tid det tar, även om vi förstås vill ha hem honom i morgon, säger Nico.

Hur hanterar ni det här inom familjen?

– Alla hanterar det olika. Vi håller ihop. Vi är en tajt släkt som stöttar varandra, även om det är svårt. Vi gör vårt bästa, det viktigaste är att han lever, säger Nico.

Han var en av sex kusiner som var med och startade en insamling för Jonathan då 26-åringen inte har någon täckande försäkring.

”Blir helt rörd”

Insamlingen startade i lördags morse och är nu uppe i närmare 600 000 kronor.

– Man blir helt rörd. Det är människor som inte ens vet vem han är som donerar. Vi kan bara tacka alla, det är helt sjukt, säger Nico.

Alexander:

– Det går inte att beskriva med ord. Man får verkligen en bild av hur fina människor är. Det här kommer kunna hjälpa oss så mycket. Och jag vet att Jonathan hade gjort samma sak för någon annan.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM