Mejla

Johan Flinck

Flinck: Därför är sjätteplatsen så viktig

Och de har haft mest försäsong i hela världen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

Bara en streckkamp återstår.

Men det finns andra intressanta fajter inför sista omgången i handbollsligan.

Som den om sjätteplatsen.

Slutspelslagen har varit klara sedan tre-fyra omgångar i teorin och sedan ännu längre i praktiken när vi nu står inför den allra sista omgången i handbollsligan i kväll.

Det är liksom inget snack om att det definitivt är de åtta bästa lagen i Sverige som gör upp i slutspelet. Det var också de åtta som tippades ta sig dit både av tränarna själva och spelbolagen.

Att Hammarby och Skövde skulle hamna i ingemansland har också varit klart ett tag. Ja, att Skövde skulle vara där var väl klart redan innan säsongen drog igång. Det verkar vara västgötarnas lott här i livet numera att parkera mellan kval och slutspel.

Det här är fjärde gången på de sex senaste åren som tävlingssäsongen tar slut i med grundserien för Wremer & Co. Med tanke på spelschemat i Sverige, med säsongspremiär i mitten av september, så måste Skövde vara det handbollslag i hela världen som haft mest försäsong sedan 2013. När vi kommer fram till ligapremiären i höst kommer man att vara uppe i närmare två års försäsong på fem år. Det är banne mig inte klokt – och garanterat inget argument man värvar spelare med.

Vill undvika Kristianstad

Ricoh och Aranäs har också varit klara för kval en längre tid.

Därmed har vi bara ett streck kvar där det är en fajt in i det sista: det nedersta för att undvika degradering till allsvenskan. Den står mellan Karlskrona och Helsingborg med fördel Blekingelaget som är en poäng före, har bättre målskillnad och möter Aranäs hemma medan Helsingborg, med 15 förluster på 15 bortamatcher i år, ska åka upp och möta Hammarby.

Själv tänker jag åka till Lund och se Lugi och Guif, som inte är i närheten av några streck men ändå spelar den kanske intressantaste matchen i slutomgången.

Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYR N
Guif

För sjätteplatsen, som Guif går för, har nog aldrig spelat så stor roll på förhand inför slutspelet.

Låt mig förklara varför:

Suveräna Kristianstad vill ju inget lag möta i en matchserie i ett slutspel där nordostskåningarna dessutom har hemmaplansfördel hela vägen fram till en final.

Som seriesegrare får Kristianstad välja mellan lag sju och åtta som kvartsfinalmotståndare. Då det redan är klart att Sävehof blir åtta i serien räknar ”alla” med att Kristianstad väljer det lag som slutar sjua (min poddkollega Robin Nilsson på Kristianstadsbladet kallar det till och med ”en skräll av Guds nåde” om Ola Lindgren väljer Sävehof).

Sävehof är uppenbarligen bara det åttonde bästa laget i Sverige sett över säsongen så här långt – och den stora besvikelsen i svensk elithandboll i år. Men många fruktar nog ändå vad Partillelaget kan ställa till med i ett slutspel då Jonas Larholm och Joakim Larsson är tillbaka från skador. Eller är det bara tränaren Andreas Stockenberg som lyckats bygga upp en myt om att det är i slutspelet Sävehof ska leverera?

Nåväl, jag tror ändå att sjätteplatsen därför på förhand uppfattas som viktigare än vanligt – för att undvika sjundeplatsen och Kristianstad i en kvartsfinal.

Hur fruktat är Sävehof?

Sexa i serien just nu är Ystads IF, som möter Skövde borta och har en poäng och mycket bättre målskillnad att gå på mot Guif på sjunde plats.

Jag pratade med Guiftränaren Janne Ekman på tisdagen och frågade honom hur viktig sjätteplatsen är. Han svarade förstås att det var bara spekulationer och för dem var det viktigast med en bra prestation mot Lugi för att gå in i slutspelet med en bra känsla.

Men jag tror nog att Ekman innerst inne håller med mig ändå och spekulerar själv en del på sin kammare.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYR N
Lugi

Matchen i Lund är viktig också för Lugi som slåss för att behålla fjärdeplatsen, som ger hemmaplansfördel i kvartsfinalen. De jagas av RIK, en poäng bakom, och Ystad som faktiskt kan knipa fjärdeplatsen med lite tur.

Så visst har vi lite dramatik med oss in i sista omgången i en serie som annars känts avgjord tidigt på många håll.

***

Hur fruktat är Sävehof i slutspelet?

Det svaret får vi i kväll. Går det så långt att inget av de tre första lagen (Kristianstad, Malmö och Alingsås) väljer Sävehof trots att de är sist in i slutspelet, utan att det blir seriefyran som ställs mot dem?

Jag tror inte det trots allt (se nedan).

***

Jag tror att Lugi grejar fjärdeplatsen och att Ystads IF kliver upp på femteplatsen. Då tippar jag kvartsfinalparen så här:

Kristianstad-Guif

Malmö-Redbergslid

Alingsås-Sävehof

Lugi-Ystads IF

***

I botten lär Karlskrona reda ut det till slut och Helsingborg åka ur.

Jag står fast vid det jag skrev när OV Helsingborg gick upp i våras: ”att ingen klubb varit lika redo att ta steget upp i handbollsligan som OV sedan Kristianstad gjorde det 2009, som klubb betraktad alltså”.

Men laget verkar inte ha varit lika redo.

Å andra sidan: skulle Helsingborg vinna i kväll samtidigt som Karlskrona förlorar så har man gjort sin bästa säsong sedan 1990, då Vikingarna, som man hette då, slutade tia i allsvenskan, som högsta serien hette då, och åkte ur i kvalet.

Sedan dess har klubben varit uppe två gånger i ligan men aldrig lyckats hålla sig kvar.

En trettondeplats skulle alltså vara den bästa placeringen i det svenska seriesystemet på 28 år.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Av: Johan Flinck

Publicerad:

LÄS VIDARE