Tumult i morse

SPORTBLADET

Protest störde svenska OS-hoppet

Foto: Mitt under dressyrritten i fälttävlan försökte en Christina Chan, student från Hong Kong, vecka ut en banderoll. Sannolikt en protestaktion mot Kinas behandling av Tibet.

Strax innan Katrin Norlings OS-debut utspelade sig spelens första stora drama – på läktaren.

Studenten Christina Chan försökte veckla ut en protestbanderoll och vakterna tvingades bära ut henne från arenan i Hong Kong.

Invigningen är bara ett dygn bort – men OS i Peking skakas redan av sitt första stora drama.

Mitt under australiensaren Clayton Fredericks dressyrritt i fälttävlan – och strax innan det var dags för svenskan Katrin Norling att göra OS-debut – utbröt ett stort tumult på läktaren bakom domarna.

Känd sen tidigare

En ung kvinna försökte veckla ut en banderoll, sannolikt en protestaktion mot Kinas behandling av Tibet. Det accepterades inte av vakterna på arenan, som först försökte först prata med henne – men efter fem minuter tog till mer handgripliga metoder.

Under kaosartade former bars kvinnan ut från arenan.

Kvinnan har identifierats som Christina Chan, en student från Hong Kong som gjort sig känd för sin politiska demonstrationer. För tre månader sedan försökte hon störa OS-facklans väg genom Hong Kong och arresterades.

Christina Chan gör inte heller någon hemlighet av att hon kommer att göra sin närvaro känd under spelen.

– Jag köpte min biljett i lördags så de kan inte stoppa mig från att ta mig in, sa hon i torsdags till Macau Daily Times.

– Åskådarna måste förstå att det finns ingenting att glädjas åt förrän Kina lär sig att respektera mänskliga rättigheter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport