”Var inte i säng förrän kvart i två”

SPORTBLADET

I dag hyllades Bragd-Emma vid svenska ambassaden i Peking

PEKING. Okänd för svenska folket fram tills i går.

I dag hyllades OS-medaljören Emma Johansson, 24, vid svenska ambassaden i Peking.

– Det känns lite konstigt. Inget man är van vid, säger hon.

IOK:s vice president Gunilla Lindberg, kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth, fanbäraren Christian Olsson – alla var där för att hylla Emma Johansson vid ceremonin i dag.

– Det är ovant med kamerorna och att alla vill prata med mig. Jag vet inte hur många intervjuer jag har gjort, jag önskar nästan att någon kunde hålla räkningen, säger Emma Johansson som fick en lång natt efter bragdloppet.

Inte mycket sömn

– Det var en massa intervjuer och telefonsamtal. Jag var inte i säng förrän kvart i två i natt. Sedan försökte jag varva ner och somnade till slut klockan tre. Sedan vaknade jag och somnade om, vaknade och somnade om. Till slut vaknade jag klockan nio i morse och var jättehungrig.

Något vilt firande blev det inte. Redan på onsdag kör hon tempoloppet.

– Jag sparar champagnen till senare. Det blev ett glas vin till skålningen i går, men sedan gick allt i ett.

”Har en bit kvar”

Ett nytt bragdlopp ska vi inte räkna med.

– Jag har fortfarande mycket att träna på i tempokörningen och har svårt att tro på medalj. Jag har en bit kvar till de bästa åkarnas nivå.

Stör uppståndelsen dina förberedelser inför onsdagen?

– I dag har jag haft det lugnt, förutom en intervju med kinesisk tv. Men hela förmiddagen har jag haft för mig själv och kunnat träna en timme. I kväll blir det lugnt, liksom i morgon.

När släppte du gårdagen och började tänka framåt?

– Jag har inte släppt det. Ska försöka ladda om när jag kommer hem. När jag tränade var det många tankar på gårdagens lopp. Och så fort det blir tyst och ingen pratar med mig så tänker jag på gårdagen.

– Jag har inte börjat tänka på tempoloppet än. Men jag vet att jag ska tävla och rent mentalt är jag inställd på det, så det blir inga problem.

Hinner du njuta av silvret?

– Lite. Men det är så svårt när man inte riktigt har förstått vad man har gjort. Det kommer nog när jag har landat i vardagen i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS