SVT: Det är inga stora pengar

SPORTBLADET

Tror inte att det blir några problem

Sveriges Television tycker inte att det är konstigt att de tar betalt av offentliga inrättningar som visar OS.

– Kommuner och landstingen har dessutom en helt annan prislista är till exempel restaurangerna, säger Susanna Balsvik, försäljningschef på SVT.

De stora idrottsevenemangen blir bara dyrare och dyrare. Till exempel sändes EM i fotboll inte i Sveriges Television den här sommaren då man inte hade råd att köpa evenemanget. OS däremot går i SVT och många kommer att titta. Bland annat på fängelser, sjukhus och äldreboenden. Därmed är det inte mer än rätt att de betalar för sig, anser SVT.

– Vi har sagt i stället för att dra en gräns för var offenliga visningar går så gäller det nu allting. Till exempel ett väntrum i ett sjukhus, säger Susanna Balsvik till sportbladet.se.

Men folk går ju knappast till sjukhusen för att titta på OS som de gör på krogar och restauranger?

– Nej, just därför så handlar det om en övergripande peng. Det kan handla om 200 tv-apparater och så kostar det 3 000 kronor. Det är inte så jättemycket.

Kontrollerar i restauranger i första hand

SVT kommer att kontrollera så att reglerna efterlevs under OS genom sin samarbetspartner Hoist Hospitality Group AB.

– De här vana vid det här. I första hand kommer de givetvis att hålla koll på restauranger och pubar. Sedan om det kommer att handla om ett enskilt äldreboende får vi se, säger Susanna Balsvik.

Om SVT verkligen kommer att stämma ett sjukhus eller ett äldreboende om de visar OS utan att betala återstår att se.

– Vi får ta ställning till sådant när det kommer upp.