Förste amerikan i ryskt landslag

SPORTBLADET

”Det är en stor ära för mig”

På söndag går Jon Robert Holdens dröm i uppfyllelse. Då får Holden, som är född i Pittsburgh, spela OS-basket – för Ryssland.

Han blir därmed förste amerikan att representera Ryssland.

När Holden gick till Moskva-klubben CSKA fick han ett ryskt medborgarskap av president Vladimir Putin.

Foto: ryss Amerikanen Jon Robert Holden flyttade till Ryssland – nu spelar han OS för sitt nya hemland.

– Jag fick ett dubbelt pass av Ryssland, de frågade om jag ville vara med i OS och jag svarade ja. Det är en stor ära för mig att få vara med och spela för dem, säger Holden.

– Det här handlar inte om lojalitet, utan enbart om basket. En del kommer säkert att ha synpunkter om patriotism och så vidare, men det här är bara sport, inte på liv och död.

J.R. Holden, 31, spelade collegebasket hemma i Pittsburgh på 1990-talet. Han flyttade till Europa 1997 och har spelat basket i Belgien, Litauen och Grekland innan CSKA Moskva lockade med ett kontrakt 2001 – och ett ryskt pass.

Holden är dock inte ensam amerikan i det ryska basketlaget. De dubbla OS-guldmedaljörerna från 1972 och 1988 leds av coachen David Blatt. Den stora stjärnan är Andrej Kirilenko, som spelar i NBA-laget Utah Jazz. USA, med sina NBA-stjärnor, är förstås stora favoriter till guldet, även om man överraskande förlorade finalen mot Argentina i Aten 2004.

Även i damturneringen kommer en amerikanska att spela för Ryssland, Becky Harmon.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS