Stefan Olsson tar över friidrotten

Foto: Bildbyrån
Stefan Olsson, ny förbundskapten för friidrottslandslaget.
SPORTBLADET

En tv-kommentator blir näste förbundskapten för friidrottslandslaget.

Stefan Olsson tar över efter OS i Peking.

– Jag vill inte förändra någonting, säger Olsson själv.

Friidrotts-Sverige känner honom som driftig kanslichef på IF Göta i Karlstad och passionerad speaker på samtliga senior-SM under 90-talet. Tv-tittare har lotsats fram av hans kunniga kommentarer i Eurosport sedan 1994.

Men från och med den 24 augusti kommer Stefan Olsson att vara förbundskapten på full tid.

– Jag kommer inte att åka till OS i Peking. Men jag börjar arbeta 50 procent från och med den 15 juli och min första uppgift blir att ta ut laget till Finnkampen som avgörs helgen efter OS. Vi ska jobba parallellt fram till dess att Thomas slutar den 1 oktober, berättar Olsson.

– Stefan blir perfekt. Dessutom är det bra att han får chansen att jobba bredvid mig under en period – det hade jag också velat göra när jag började, säger avgående förbundskaptenen Thomas Engdahl.

Löjlig fråga

Stefan Olsson fick för första gången frågan om han var intresserad jobbet när han var på en gala i Göteborg i slutet av januari i år.

– Innan dess hade jag inte ens tänkt tanken och tyckte det var en löjlig fråga. Men sedan satt jag ensam i en bil i tre och en halv timme på väg hem till Molkom. När jag åkte över Dalslandsslätten och fick sortera tankarna så den där ”löjliga frågan” jag fått allt mer intressant, och någonstans vid Mellerud så förstod jag att kanske var någonting för mig ändå.

En knapp månad senare kom en första officiell förfrågan från förbundets generalsekreterare Mikael Peterson, och på måndagen blev utnämningen officiell.

– Jag vill fortsätta det arbete som Ulf Karlsson startade för åtta år sedan och som Thomas Engdahl sedan har fortsatt. Jag vill inte förändra någonting. Det viktiga är att vi tar hand om våra otroligt duktiga ledare och att de fortsätter att hjälpa varandra.

Lärt från golfen

Olssons egen friidrottskarriär i IF Göta slutade med ett guld i lag-SM och ett DM-silver på 800 meter. Personrekordet på distansen lyder 1.52,2.

– Jag kände tidigt att jag ville bli ledare och har tränat juniorer i Göta. Men främst har jag varit en administrativ ledare – jag var kanslichef i Göta i 15 år. Jag tror jag är en person som är nyfiken på människor, har lätt att få kontakt med folk och kan skapa energi i ett lag.

Under våren och sommaren ska civilekonomen Olsson jobba kvar som intendent på golfklubben i Karlstad, men sedan tar han tag i sitt livs största utmaningen: att bli förbundskapten för Sveriges mest framgångsrika landslag.

– Den största utmaningen blir givetvis att få framgångarna att fortsätta. Men jag har lärt mig från åren inom golfen att det inte bara att sitta tillbakalutad bara för att manegen är krattad. Det gäller att ha idéer klara när tiderna inte är lika bra.

Stefan Olsson jobbar i första hand över OS i London 2012.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott