Schultz rider OS-final

SPORTBLADET

Tysk häst dopad

Foto: Lotta Schultz.

Ett dopningsfall och ytterligare strukna ryttare.

Förvirringen är stor inför torsdagens individuella hoppfinal.

Den svenska hoppryttaren Lotta Schultz är klar för finalomgången i OS. Svenskan var tredje reserv inför de avslutande två rundorna i den individuella hoppfinalen, men har fått besked om att hon ska tävla senare under torsdagen. Men varför hon fick en plats är ännu oklart.

Minst sex ryttare, bland dem norrmannen Tony André Hansen, som tog OS-medalj i lagtävlingen, har strukit sig från finalomgången. Det Internationella ridsportförbundet (FEI) ska ha en presskonferens klockan 12 svensk tid, en timme före start. Förbundet uppger att man då ska ta upp ett flertal ärenden.

Enligt det tyska ridsportförbundet beror en av strykningarna på ett dopningsfall. Det gäller tyske ryttaren Christian Ahlmann, som har stängts av från OS sedan hans häst fastnat i en dopningskontroll. Enligt det tyska förbundet visade provet från hans häst Cöster spår av capsaicin, ett ämne som framför allt används för att öka blodcirkulationen.

Den svenska förbundskaptenen Maria Gretzer var överraskad när hon fick det tyska dopningsbeskedet av TT, drygt två timmar före start.

– Ingen har sagt något, säger Gretzer.

Hon tycker det är märkligt att en tysk häst har åkt fast.

– Speciellt med tanke på vad som hände i Aten. Man tycker att de borde vara mer försiktiga, säger Gretzer.

Vid OS i Aten 2004 testade Ludger Beerbaums häst positivt, sedan hans hästskötare behandlat den med en salva som innehöll förbjudna ämnen. Tyskland miste därför guldet.

Och så nu, en ny smäll för favorittippade Tyskland. Provet på Cöster togs den 17 augusti.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS