Alfelt: Följer Rasmus Elm och Ingelsten med KFF ut i Europa?

SPORTBLADET

Rasmus Elm och Patrik Ingelsten.

Vilka lirare – men följer de med Kalmar vidare ut i Europa?

Sisådär 50–60 nagelbitartimmar återstår för Kalmarledningen tills det där förbannade transferfönstret stänger i resten av Europa också.

Kalmar vill spela hem den svenska dubbeln och vara kvar i Uefacupen efter nyår. Då behövs spelare och inte miljoner som inte går att säga nej till.

För ganska få år sen var ett hattrick i en internationell cupmatch liktydigt med att någon köpsugen klubb slantade upp vad som behövdes för att chansköpa en möjlig blivande skyttekung från den billiga svenska marknaden.

Den typen av chansningar existerar inte längre. Varenda spelare i allsvenskan är kartlagd, de flesta redan innan de debuterat i högsta serien, och svenska klubbar har äntligen lärt sig att ta betalt. Pratade med en agent för en tid sen som hävdade att det är fler affärer som spricker innan vi ens får höra talas om dem än övergångar som blir av. Beroende på klubbarnas höga ersättningskrav.

Ingelsten har snabbheten

Ingelsten och Rasmus Elm har varit intressanta för utländska klubbar hela året. Jag satt och tjuvkikade över axeln på en utländsk spion när Kalmar spelade på Malmö stadion och spionen hade ganska snart klottrat blocket fullt intill namnet Ingelsten i den uppritade startformationen.

Ingelsten har snabbheten som krävs för att lyckas och visade i går än en gång att han dessutom numera har den avgörande kylan framför mål.

Tre gånger framspelad av Rasmus Elm rullade han lugnt in bollen i mål varje gång. En stor målskytt söker det säkraste avslutet i stället för att få iväg ett hårt skott utan precis riktning.

Kalmars 4–0 över Gent imponerar stort. Okej att man hade en del flyt med räddningar på egna mållinjen av ordinarie målvakten Petter Wastås ersättare Zlatan Azinovic och en rätt placerad Marcus Lindberg.

Stolpen hjälpte till en gång också, men det var ändå precis som i allsvenskan att Kalmar vann tack vare sin offensiva kraft och i den är Rasmus Elm viktig. Fast sällan så dominant som i går.

Hans långa inkast nickades i eget mål av Gents mittback Marco Suler redan i fjärde minuten. Enda målet i första halvlek.

I andra bjöd lillebror Elm på en lång perfekt djupledspass, ett läckert instick med höger utsida och till slut en Michael Laudruplyftning snett utåt-över belgarnas försvar.

Varje gång tog Ingelsten emot perfekt och nätade. Ett samspel som många sista-minuten-köpsugna runtom i Europa redan sett eller får se i tv-snuttar under kvällens sportsändningar.

För dåligt – Djurgården

Om Kalmar imponerade så var Djurgårdens och Elfsborgs genomklappningar nära nog pinsamma. Säger inget om att förlora på bortaplan mot Rosenborg, det har betydligt bättre lag än Djurgården gjort. Men att bli utklassat med 5–0 och ändå komma lite billigt undan är helt enkelt för dåligt.

Elfsborg släppte 2–0-ledningen hemma till 2–2. Att sen följa upp med att tappa 1–0 till 1–2 under matchens fyra sista minuter mot Saint Patricks är inte godkänt även om irländarna spelade bättre och var mer bollhållande på hemmaplan än jämfört med vad man presterade i Borås.

Eftersom Kalmar inte får spela sina gruppspelsmatcher i Ueafacupen hemma på Fredriksskans är det bara att hoppas på enklast tänkbara motståndare i dagens lottning.

Publiken verkar svårflörtad nog för att inte åka till Borås för att kolla på de kommande två hemmamatcherna.

Bara 2?614 Kalmarbor tyckte ju det var intressant nog att se en internationell cupmatch med Sveriges roligaste fotbollslag för att sig till arenan.