Wenger kommer att pinka stenar

LONDON. Ligaettan Liverpool kommer till Emirates i dag, lett av en nyopererad Rafael Benitez.

Om det är sant att stress ligger bakom topptränarnas alla njurstensproblem kan vi vara säkra på en sak:

Arsene Wenger kommer att pinka stenar stora som köttbullar före avspark.

Det kommer kanske Arsenals fans att göra också.

Alla rödvita i norra London (åh, jag saknar de där klassiska arsenaltröjorna) vet precis vad som gäller:

Stryk i dag och ligan är körd, då går Gunners in i julveckan elva poäng efter Liverpool.

Och vad mer: då är Gunners fyra poäng efter Aston Villa, samma lag som man möter borta på annandag jul.

Om inte det är en stressituation, då vet inte jag.

Det står ju faktiskt en Champions League-plats – och allt vad det innebär – på spel här. Det är förvisso en halv serie kvar att spela, men har Arsenal råd att ge Aston Villa sju poängs försprång?

Ett Villa som uppenbarligen menar allvar?

Egentligen talar jag mot bättre vetande nu, vi fattar allihop att De Fyra Stora kommer att dominera tabellen som vanligt när vi summerar i vår. Men läget är ändå intressant. Poängkolumner ljuger inte. Det mäktiga Arsenal pressas av Martin O´Neills speediga Aston Villa (trea nu efter 1-0 mot West Ham borta) och fortsätter det så här är Arsene Wenger näste man till njurstensspecialisten. Efter ingreppen på Luiz Felipe Scolari och Rafa Benitez sägs avdelningen nu vara öppen dygnet runt.

Det blir alltså ingen lättsam dansbandskamp i eftermiddag. Det blir inte kramgoa låtar med Lars-Kristerz.

Hårdrocksbatalj

Det blir Cesc-Robins mot Dirk-Stevens i en jävla hårdrocksbatalj, och vinner Liverpool kan Benitez knäppa upp en burk San Miguel och fira att han skakat av sig Wenger redan före jul. Han kunde inte önskat sig nåt bättre ens i en strumpa över öppna spisen.

Arsene Wenger å sin sida har trissat upp det hela med att börja hetsa om den där straffen igen, den som skickade Arsenal ur Champions League på Anfield i våras. Kolo Touré fällde Ryan Babel i slutminuterna, Peter Fröjdfeldt blåste straff, och Wenger hävdar fortfarande att Babel filmade.

Jag måste säga att jag sett värre filmningar i så fall. Men det är klart att Wenger tar till allt han kan för att skapa den där ”alla-är- emot-oss-känslan” i omklädningsrummet.

Han är bra på det – inför stora matcher. Arsenal har varit nere på nio i höst, fått mer stryk av medelmåttor än på många år, men räddat hedern genom segrar mot Chelsea borta och Manchester United hemma. Det finns alltså ett koncentrationsproblem att ta tag i här.

Samma svordom

Liverpools fans svär över samma sak. För första gången har Benitez spöat Chelsea och United i ligan, samtidigt som laget inte förmått bryta ner de sämre lagens försvar på hemmaplan. Märkligt. The Kop tycker att det är bortkastade poäng, serieledningen hade kunnat vara större, och nu när det börjat så bra ska väl inte läget strulas bort?

Vi blir alla klokare i eftermiddag. Vinner Arsenal är de med i guldstriden. Vinner Liverpool är det Goodbye Gunners.

Enligt min enkla mening är Liverpool favorit. Det bästa Arsenal kan hoppas på är ett kryss.

Jag ser ett troligt hemmamittfält med Nasri, Fabregas, Song och Denilson – Eboue är också aktuell – mot gästernas Mascherano, Alonso, Gerrard och Riera. Liverpool kommer att vinna det slaget på tyngd och hårdhet.

Om det nu är nån som bryr sig om ett lag som Bolton mitt i alltihop så kunde Johan Elmander och kompani hysta in tre nya poäng mot Portsmouth (2–1) efter två fullträffar direkt efter avspark. Elmander gjorde inget mål (trots ett par fina chanser) men fortsätter att förnöja Gary Megson med sitt hårda jobb. Liverpool-Bolton på annandagen ... bra läge för Johan att skapa rubriker i England.

Gårdagens största vinnare var Sunderland, som vann med 4–1 i Hull. Det betydde:

1) att ”Black Cats” avancerade sex placeringar.

2) att City är på nedflyttningsplats.

3) att jättedödaren Hull har sammanlagt 1–9 mot Wigan och Sunderland hemma.

Roy Hodgson är hjälte på Craven Cottage efter 3–0 mot Boro. Men vad händer i januari om han måste sälja Fulhams två största, Jimmy Bullard och Brede Hangeland?

Sam Allardyce fick en resultatmässig drömstart mot Stoke (3–0), men om Big Sam var nöjd med spelet är det sorgligt. Blackburn hade flyt med målen. Men försvarsspelet är prioriteringen nu, och det här placerade Martin Olsson längre från startelvan.

Under tiden spelar Manchester United VM-final i Japan. Det låter fint att kalla sig världsmästare, men det finns väl minst 50 lag i Europa som kan vinna den där turneringen?

ARTIKELN HANDLAR OM